2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Sigara fabrikası üretime başladı

Mersin’de Türk-İngiliz ortaklığı ile kurulan sigara fabrikası üretime başladı. 50 milyon dolarlık yatırımla kurulan fabrikanın yıl sonuna kadar iç piyasanın yüzde 10’u oranında üretim kapasitesine ulaşacağı belirtildi.

Türk ve İngiliz firmalarının yüzde 50 eşit ortaklığı ile Mersin Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan European Tobacco A.Ş. adlı sigara fabrikasının, yüzde 30 kapasiteyle üretime başladığı bildirildi. Arbel Bakliyat Firması Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan’ın yönetim kurulu başkanlığını yürüttüğü fabrikanın, yıl sonuna kadar yüzde 100 kapasiteye ulaşacağı kaydedildi.
European Tobacco A.Ş. Genel Müdürü Hulusi Kaymaz, fabrikada ilk etapta Astra ve Cıgara adında 2 ayrı markada sigara ürettiklerini belirterek, bu sayının ileriki dönemde 7’ye yükseleceğini söyledi. Üretilen sigaralardan birinin tamamen Türk tütününden oluştuğunu belirten Kaymaz, diğerlerinin ise Amerikan harmanlı olacağını kaydetti. Fabrikalarında üretilen sigaraların kendi eşitliğindeki sigaralardan hem çok daha üstün kalitede hem de daha ucuz olduğunu ifade eden Kaymaz, "Tüketici bunu hemen fark edecek" dedi. Kaymaz, hedeflerinin iç piyasa ile birlikte Ortadoğu, Afrika, Türk Cumhuriyetleri ve Avrupa ülkelerine ihracat olduğunu sözlerine ekledi.

European Tobacco A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan ise Mersin’de faaliyete geçen sigara fabrikasının Türk ortaklığı ile kurulan ilk özel şirket olduğunu belirterek, diğer firmaların tamamen yabancı olduğuna dikkat çekti. Fabrikanın 50 milyon dolarlık bir yatırımın ürünü olduğunu kaydeden Arslan, bu rakamın Mersin’de yapılan son 50 yılın en büyük yatırımı olduğunu belirtti. İlk etapta 200 kişinin çalıştığı fabrikada yüzde 100 kapasiteye ulaşıldığında yaklaşık 800 kişiye istihdam sağlanacağını kaydeden Arslan, yurt çapında dolaylı yada direk olarak 3 bin kişinin istihdam edileceğini söyledi. Türkiye’deki tütün üreticileriyle yapacakları kontratlarla Türk tütünün kalitesini artırıp teşvik edeceklerini kaydeden Arslan, "Amacımız Türk tütününün önünü açmak, gelişimini sağlamak ve kalitesiz imajını silmek. Bunun yanında ABD ve dünyada yetişen diğer kaliteli tütünleri Türkiye’de yetişmesini sağlayarak ithalattan tasarruf sağlamak istiyoruz" diye konuştu.

Sigara fabrikasına yatırım yapmalarındaki en büyük nedenin, TEKEL’in özelleştirilmesiyle özel sektörün teşvik edilmesinden kaynaklandığını belirten Arslan, Türkiye’nin sigara tüketiminde dünyada 7. sırada bulunduğunu, buradaki pazar açığını değerlendirdiklerini söyledi. Mahmut Arslan, fabrikayı Mersin’de kurmalarının nedenini ise "İhraç pazarına ve tütün bölgesine daha yakın. Bunun yanında Mersin’deki yatırım eksikliğini gidermek istedik" diye açıkladı.

mersin
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2004 Çarşamba 16:09:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?