2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Şili ile dostluk köprüsü kuruluyor

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Şili'nin, Türkiye açısından son derece önemli bir ülke olduğunu belirterek, "Bizim bu sene izlemeye koyacağımız Güney Amerika ülkeleri stratejisi içerisinde çok önemli bir rol oynuyor" dedi.

Güney Amerika ülkelerinden Şili Cumhuriyeti'nin Mersin'deki resmi konsolosluk açılışı nedeniyle Hilton Oteli'nde düzenlenen resepsiyona katılan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Şili'nin, Türkiye açısından son derece önemli bir ülke olduğunu söyledi.

Bu yıl ki ihracat çeşitlendirmesini önümüzdeki günlerde Güney Amerika ülkeleriyle ve Şili ile yapmayı amaçladıklarını belirten Tüzmen, "Bunun için bir heyet çalışmalara başladı. Ben müsteşar iken Şili'yi ziyaret etmiştim ve gerçekten çok muhteşem bir ülke. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde buraya ticaret heyetlerini göndereceğiz. Bunun için alt yapımızı hazırladık. Ben inanıyorum ki, Mersin'in önümüzdeki dönemde dünyanın en önemli lojistik, finans ve ticaret merkezlerinden biri haline gelmesi bu tip adımlarla olacaktır" diye konuştu.

Şili'nin Ankara Büyükelçisi Francisco Marambio Vıal ise, fahri konsolosların ülkeler arasındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesinde çok önemli rol aldıklarını ifade ederek, Türkiye gibi önemli bir ülkede büyükelçilik görevini üstlendiği andan itibaren geçen yıl İzmir'de bu yıl da Mersin'de, fahri konsoloslukların açılması için girişimlerde bulunduğunu belirtti.

Şu anda mükemmel durumda olan ilişkilerin daha da artarak devam etmesi gerektiğini söyleyen Vıal, "Şili'nin, Türkiye Cumhuriyeti'ni resmen tanıyan ve Türkiye ile serbest ticaret anlaşması imzalaması için müzakerelerini sürdüren ve savunma alanında da çok önemli projeleri hayata geçirme aşamasında olan ilk Latin Amerika ülkesi olduğunu memnuniyetle belirtmek isterim. Sonuç olarak her alanda ilişkilerin geliştirilerek, devam etmesi isteğimi yinelemek isterim" dedi.

Şili'nin Mersin Fahri Konsolosluğu'na atan Avukat Kerem Muradi de, iki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşmasının bu yıl içerisinde imzalanması için yoğun bir şekilde çalışıldığını kaydederek, "Bu anlaşma ile Türk işadamları, Şili Cumhuriyeti'nin ikili ve çok taraflı anlaşmalar ile tüm Latin Amerika ülkelerine ihracat için Şili'yi bir lojistik merkez olarak kullanabilecek ve vergi muafiyetlerinden de faydalanacaklardır. İstanbul ve İzmir'den sonra Mersin'de 3. bir konsolosluk kurulmasının temel amacı; iki ülke işadamlarının ticari bağlarını kuvvetlendirmek, iki ülke halkının bir birlerini tanımaları ve zengin kültürel birikimlerini paylaşmalarını sağlamaktır. Şili Cumhuriyeti Mersin Fahri Konsolosluğu da bu amaca hizmet edecektir" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Şili Cumhurbaşkanı Michalle Bachelet ve Dışişleri Bakanı Alejandro Foxley tarafından imzalanan atama belgesi, Büyükelçi Vıal tarafından Kerem Muradi'ye takdim edildi.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2008 Cumartesi 14:24:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?