5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Silifke Kültür Festivali başlıyor

Mersin'in Silifke ilçesinde düzenlenecek Uluslararası Kültür Festivali, 20 Mayıs'ta başlıyor.

Silifke Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel, festivalle ilgili yaptığı açıklamada, 2008'i 'keşkek yılı' olarak kutladıklarını hatırlatarak, "2009 batırık yılı olacak. Festivalin amacına ulaşması için gerekli tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Yöremize has bu yiyeceği yurt içinden gelen misafirlerimize olduğu kadar yurt dışından etkinliğe katılan tüm misafirlerimize ikram edip, tanıtımını sağlayacağız" dedi.

Amaçlarının genç yeteneklere fırsat sağlamak olduğunu ifade eden Öngel, "Bunun için güzellik yarışması, ses yarışması, resim ve şiir yarışmaları, sportif faaliyetlerde satranç, futbol, masa tenisi, basketbol ve tenis müsabakaları düzenleyeceğiz. Kültür etkinliği yapan sivil toplum kuruluşlarına, derneklere ücretsiz yer tahsis ediyoruz. Bu dernekler Silifke kültürünü değişik yönleriyle yemek, el işleri, dokuma ve seyirlik oyunlarla yaşatmaktadırlar. Ücretsiz halk şenliği yapılıp, halkın moral değerleri artırılıyor. Silifke ve çevrede yaşayan halk bu şenliğe çok canlı bir şekilde katılarak bütün programları izliyor. Silifke kültürünü gelecek kuşaklara aktarmak için yaşatılmaya çalışılıyor. Ulusal ve uluslararası boyutta Silifke tanıtılmaya çalışılıyor. Yurt dışından katılan guruplarla kültür alışverişi yapılıyor" diye konuştu.

Çalışmalarda sona yaklaştıklarını aktaran Öngel, festivale Demet Akalın, Rafet El Roman, İsmail YK, Ceza ve Ahmet Şafak'ın katılacağını ifade etti. Öngel, programın sunuculuğunu da "Maceracı" olarak bilinen Murat Yeni'nin yapacağını dile getirdi.

Bu yıl yerli ve yabancı konuklara batırık ikramı yapacaklarını söyleyen Öngel, batırığın yapılışı hakkında şu bilgileri verdi:
"1 kase ince bulgur, 1 kase kavrulmuş çekilmiş yer fıstığı, 1 kase kavrulmuş çekilmiş susam, 1 çorba kaşığı salça, 1 tane kuru soğan ince kıyılmış, tatlı kaşığı kırmızı pul biber isteğe göre, 2-3 adet limon suyu, 1 tatlı kaşığı tuz, 2 domates ince doğranmış, 2 salatalık kabuğu soyulmuş ve ince doğranmış, 1 demet maydanoz ince doğranmış, 1 demet nane taze yerinden ince doğranmış, 5-6 adet taze yeşil soğan ince doğranmış, 8-9 adet marul yaprağı ince doğranmış, 8-9 yaprak beyaz lahana ince kıyılıp tuzlu suda haşlanacak. Batırığın hazırlanışı ise önce ocağa su koyup kaynatıyoruz. Derin bir kabın içine ince bulgur, yer fıstığı, susam, salça, kuru nane, kuru soğan koyup soğanların üzerine bir tutam tuz serpiyoruz. Çünkü soğanlar çiğ tuzla erisin diye. Kaynattığımız suyu bütün bunların üzerine gezdiriyoruz. Çok fazla olmaksızın kaşıkla karıştırıyoruz. Biraz soğuyunca ovalıyoruz. Yeşil nane, maydanoz, yeşil soğan, domates ve salatalıkları da ilave edip iyice karıştırıp ovuyoruz. İstenilmişse bu şekil yıkanmış marul haşlanmış lahana yapraklarıyla da kısır gibi yenilebilir. İstenilirse de bütün bu ovulmuş malzemelerin üzerine su ilave edilir. Soğuk çorba gibi sulandırılır. İki elimizle içinde dirilik kalmayacak şekilde karıştırıyoruz. Tadına bakıyoruz, eğer limon ve tuz eksikse ilave ediyoruz. Son kez karıştırılıp büyük yemek tabaklarına servis yapıyoruz. Üzerine de kıyılmış marul veya kıyılmış, haşlanmış beyaz lahana konup ağız tadıyla yiyoruz."

Etkinliklere Bosna, Ukrayna, Gürcistan, İnguşya, Karaçay-Çerkez, Bulgaristan ve Kosova halk oyunları grupları da katılacak.
 

İHA
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2009 Çarşamba 12:38:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?