5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Silifke kuş istilasına uğradı

Mersin'in Silifke ovasında binlerce göçmen kuş sürüsü tarlalara ekilen buğday tohumlarını yerken, yeşeren ekinlere de büyük zarar verdi.

Silifke Ovası'nda ekin tarlaları kuşların istilasına uğradı. Havaların soğumasıyla göçe hazırlanan binlerce göçmen kuş, gruplar halinde toplanmaya başladı.
Daha önce yağmurdan dolayı zarar gören tohumların yeşermemesinden dolayı tarlalara tekrar gözeme yapan çiftçilerin buğday tohumlarına bu defa da göçmen kuşlar zarar verdi.

Gruplar halinde bir araya gelerek toplu olarak sıcak ülkelere hareket eden kuşlar, göç öncesi tarlalarda ekinlerden arta kalan buğday taneleri ile besleniyorlar. Göçmen kuşların geçiş güzergahında yer alan Silifke üzerinden her yıl milyonlarca kuş başka ülkelere göç ederek yer değiştiriyor. Özellikle yaz aylarında Silifke'de konaklayan binlerce kuş kışın yaklaşmasıyla birlikte sıcak ülkelere hareket ediyor.
Ova köyünde bin 500 dönüm arazisi bulunduğunu belirten Mehmet Akış, "Köyümüzde ilk defa bu kadar kuş sürüsü görüyorum.

Tarlalarımızda bulunan buğday tohumları ve ekin köklerini yiyen bu kuşlar bize maddi zarar verdiler. İstila eden kuş sürülerini tarlalarımızdan uzaklaştırmanın yollarını arıyoruz. Ancak bir türlü uzaklaştıramıyoruz. Çünkü bulunduğumuz alan özel çevre koruma alanıdır. Yetkililerin bize yardım etmesini istiyoruz" dedi.

Sığırcık, malacırık ve angıt kazının sürüler halinde tarlasına girdiğini söyleyen Yılmaz Erdem ise, "Bu yıl ilk defa böyle kalabalık bir kuş sürüsü gördük. Tarlalarımızı zarara uğrattılar. Maddi zararımız çok büyük bize bu konuda yardım edilmesini istiyoruz" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2009 Pazartesi 10:22:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?