2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Silifke sular altında .

Kriz masasından yapılan açıklamada, Adana ve Mersin'den gelen takviye ekiplerle kurtarma çalışmalarının sürdürüldüğü bildirildi. Sel baskını nedeniyle Silifke-Mersin Karayolu ve Silifke-Mut Karayolu ulaşıma kapandı. İlçede sular ve elektrikler kesildi. Halen sular altında bulunan Gazi, Bucaklı, Sayağzı, Sarıcalar, Göksu, Saray, Atik mahallelerinde kurtarma ve ilkyardım çalışmaları güçlükle sürdürülüyor.
Sökün, Kurtuluş, Çeltikçi, Arkum, Altınkum, Atayurt, Atakent, Arkarası köylerinin tamamen sular altında kaldığı ve bu köylerden gelen yardım çağrılarına ulaşım güçlüğü nedeniyle cevap verilemediği öğrenildi. Sel nedeniyle onlarca araç da suya gömüldü.
Kurtarma çalışmalarına Akdeniz Bölge Garnizon Komutanlığı, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri de katıldı. Askeri botlarla mahsur kalanlar kurtarılmaya çalışıldı. Silifke Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel, baraj kapaklarının dün akşam saatlerinden itibaren açılmaya başlandığını, bugün saat 14.00 itibariyle Göksu Irmağı'nda su miktarının 2 bin 600 metreküp/saniyeye ulaştığını, evler ve işyerleri dahil kentin üçte ikisinin tamamen su altında kaldığını bildirdi.
Selden 45 bin kişinin etkilendiğini dile getiren Başkan Öngel, insanların evlerin damlarında kurtarılmayı beklediklerini söyledi. Öngel, sel felaketinde şu ana kadar can kaybı olmadığını, ancak maddi hasarın çok büyük olduğunu ifade etti. Kriz Masası'nın çalışmalarını Mersin Valisi Atilla Osmançelebioğlu başkanlığında sürdürdüğünü, ekiplerin mağdur olan vatandaşlara yardım etmeye çalıştığını anlatan Bayram Ali Öngel, dün gece vatandaşları uyardıklarını kaydederek, "Ancak, vatandaşlarımız bu uyarılarımızı çok fazla dikkate almadılar. Çoğu, daha önceki su baskınları gibi hafif atlatılacağını düşünerek evlerini ve işyerlerini boşaltmadı" dedi.
Silifke'nin yüzyılın en büyük felaketini yaşadığını belirten Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel, "Başımızın belası bir Gezende Barajı var. Gezende Barajı Silifke'nin kaderi mi? Avukatlarımızla görüştüm, Pazartesi günü savcılığa suç duyurusunda bulunacağım. Kapaklar her açıldığında Silifke sular altında kalıyor. Bu bizim kaderimiz mi? Oraya iki görevli koymuşlar. Silifke'nin kaderi bu iki kişinin elinde mi?" diye isyanını dile getirdi.
Barajdan su bırakma işleminin devam ettiğini kaydeden Başkan Öngel, kapakların bir süre daha açık kalacağını sözlerine ekledi.
Gezende Barajı'ndan Kasım 2001'de de aynı şekilde su bırakılmış, o tarihte bırakılan su miktarı bugünkünün yarısı olmasına karşın kent yine sular altında kalmıştı. Dönemin Mersin Valisi Şenol Engin, Devlet Su İşleri'ne bağlı Gezende Barajı'nın yönetimini ağır dille suçlamıştı.
Kriz masasından yapılan açıklamaya göre sel baskınının başladığı sabah saatlerinden 14.30'a kadar 140 kişi kurtarıldı. Baskında can kaybı olmazken tahliye ve kurtarma çalışmalarının halen sürdüğü bildirildi. Nehirde su seviyesi düşerken, sular altında kalan 12 adet yerleşim birimine bağlı 40 bin dekar tarım alanı zarar görmüş bulunuyor. Tahmini zararın 20 trilyon civarında olduğu bildirildi.
iha
Yayın Tarihi : 6 Mart 2004 Cumartesi 16:59:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?