1
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

Silifke yoğurduna altın çilek mayası

SİLİFKE YOĞURDUNA ALTIN ÇİLEK MAYASI

Yörük kültürünü yaşatan, lezzetiyle meşhur Silifke yoğurdu artık halk arasında yer kirazı olarak da bilinen altın çilekle mayalanıyor.

Deneme amaçlı olarak 2 dönümlük alana dikim yaptığı altın çilek üretimini bu yıl 4 dönüme çıkaran üretici Resul Saygılı, altın çilekle sütü nasıl mayaladıklarını anlattı. "Biz Nasrettin Hoca'nın torunlarıyız" diyen Saygılı, geçmişte incir yaprağının sütü ile yoğurt mayaladıklarını söyledi.

Yer kirazının güçlü aromasını bildiği için yoğurdu mayalamayı denediğini anlatan Saygılı, "İlk önce altın çilek meyvesini sarımsak ezeceğinde ezdikten sonra çekirdekleriyle birlikte ezilen meyveyi hafiften ısıttığımız

süte katarak mayalıyoruz. Mayalama işlemi bittikten sonra yoğurt mayalarken söylenen duamızı da söyleyip, sütü sıcak tutacak bir sofra bezinin içine sararız. Akşamdan mayalanan bu yoğurdu 6 saat sonra açabilirsiniz. Biz genelde sabah açıyoruz ve mayalanmış ve kıvamında tutmuş bir yoğurt elde ediyoruz. Biz bu yoğurda alışınca diğerinden yemez olduk" dedi.

"İki vitamin bir arada" diyen Saygılı, yoğurdun eskiden ataları tarafından farklı şekillerde mayalandığından yola çıkarak yaptıkları bu sistemi herkese tavsiye ettiklerini, meyvenin birçok yararlı özelliğinden dolayı tercih edilenler arasına gireceğinden emin olduklarını kaydetti.

Yoğurdun tadına bakanlar ise meyveli bir yoğurt tadı aldıklarını belirtirken, sütün ve yoğurdun tadını da aldıklarını kaydetti.

SİLİFKE YOĞURDUNA ALTIN ÇİLEK MAYASI
İHA
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2011 Pazartesi 11:49:02
Güncelleme :18 Nisan 2011 Pazartesi 12:53:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?