4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Silifke'de 10 milyon yıllık balık fosili

Mersin'in Silifke ilçesinin Yenisu köyünde sazangil ve ringagillere ait yaklaşık 10 milyon yıllık çok sayıda balık fosili bulunduğu bildirildi.

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nurdan İnan, yaptığı açıklamada, Silifke'ye bağlı yaklaşık 1100 metre rakımlı Yenisu köyündeki taş ocaklarında yaptıkları arazi çalışmasında, sazangil ve ringagillere ait olduğunu tahmin ettikleri çok sayıda balık fosili bulduklarını söyledi.

İnan, çalışmaları Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Selim İnan, Doç. Dr. Kemal Taslı, Doç. Dr. Muhsin Eren, Dr. Hayati Koç ve öğrenciler Okay Arslanbaş, Umut Mert, Onur Emre Yurtgülü, Ufuk Sayığan, Fırat Demircan ve Fırat Bulut'un katılımıyla gerçekleştirdiklerini belirtti.

Yenisu köyü civarında Miyosen (24-5 milyon yıl önce) döneminde oluşmuş çeşitli çökel kayalarının bulunduğunu ifade eden İnan, “Balık fosillerini içeren plaket killi kireç taşları, inceleme alanındaki en genç kayalardan oluşuyor. Bitki sap ve yaprak fosillerini de içeren bu kayalar, Geç Miyosen (11-5 milyon yıl önce) dönemindeki bir gölsel ortamın ürünüdür” dedi.

Gölsel balık fosillerinin Türkiye'de oldukça, yörede ise yok denilecek kadar az olduğunu vurgulayan İnan, şöyle konuştu:

“Fosiller yörenin geçmişte gölsel ortam olduğunu gösteriyor. Arslanköy beldesinden Ermenek'e kadar Üst Miyosen dediğimiz (5-14 milyon yıl önce) dönemde göl oluşumu bulunduğunu düşünüyoruz. Ermenek'te de ekonomik olarak işletilen kömür yatakları var. Buranın onlarla bağlantılı olabileceğini tahmin ediyoruz. Bu ileride değerlendirilebilir. Bulduğumuz fosiller jeoloji tarihi ve dünyanın doğa tarihi açısından oldukça önemli.”

BALIK PALEONTOLOJİ ÇALIŞAN SIKINTISI VAR

Yeni buldukları fosillerin sayı olarak fazla, fakat boyut olarak küçük olduğunu ifade eden İnan, şunları kaydetti:

“Ne yazık ki ülkemizde henüz balık paleontoloji çalışanı yok. Ben de zaten mikropaleontoloji çalışıyorum. Bu nedenle fosillerin henüz tam tanımını yapmadık. Bu nedenle Teksas Üniversitesinde doktora yapan bir Türk öğrencimize görüntüleri göndererek yardım istedik. Türkiye'nin uzman balık paleontoloji çalışan insanlara ihtiyacı var.”

a.a
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2006 Cuma 11:44:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?