3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Silifke'de çeltik hasadı başladı

Mersin'in Silifke ovasında ekili 6 bin dönümlük alanda çeltik hasadı başladı. Geçen yıl sergenlerdeki çeltikleri yağmura teslim eden üreticiler, bu yıl fiyatların açıklanmasını bekliyor.

Silifke İlçe Tarım Müdürlüğü denetiminde bulunan 10 biçerdöver Kurtuluş, Gülümpaşalı, Burunucu ve Çeltik köyünde çeltik hasadı yapıyor. Hasat edilen çeltikler traktörlerle sergenlere taşınıp kurutulmaya bırakılıyor.

Kurtuluş köyü sınırları içerisinde 180 dönüm çeltik hasadı yapan çiftçi Halil Varol, bir dönüm çeltiğin 200 YTL'ye mal olduğunu, girdilerin çok fazla olmasından dolayı çeltiğin gelir getirmediğini belirtti.

Dönümünden 400 ila 600 kilogram çeltik hasat ettiklerini vurgulayan Varol, "Ümidimizi çeltiğe bağladık. Geçen yıl 60 YKr'den satılan çeltiğin bu yıl kilo fiyatının 80 YKr ile 1 YTL arasında satılmasını bekliyoruz. Girdilerin ve maliyetin artması her geçen gün çeltik ekimini azalttı.Geçen yıl 27 YTL'ye satın aldığımız gübreyi bu yıl 70 YTL'ye aldık. Mazot fiyatları her geçen gün artıyor. Çeltik taban fiyatlarının açıklanmasını bekliyoruz" dedi.

Silifke bölgesinde 6 bin dönüm çeltik ekimi yapıldığını ve bu ekimlerin kayıt altına alındığını kaydeden İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün ise "6 bin dönüm araziden 3 bin ton çeltik hasat edilmesini bekliyoruz. Osmancık ve Carlos cinsi pilavlık pirinç üretimi yapılan Silifke ovasında 15 günlük hasat dönemi devam ediyor" diye konuştu.

Çeltik hasadının ümitle başladığını ifade eden Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, sürekli çeltik ekiminden dolayı nadasa bırakma ihtiyacı, girdilerin çok fazla yükselmesi, küresel ısınmadan dolayı suların azalması ve deniz suyunun ırmak suyuna karışmasından dolayı tuzluluk oranının artmasının çeltik ekiminin azalmasına neden olduğunu söyledi.

Can, "Geçen yıllarda oluşan hasat zamanı doğal afetlerden ve tüccarlardan dolayı büyük zarar eden üreticilerimiz bu yıla ümitli başladılar" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2008 Pazartesi 10:27:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?