8
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

Silifke'de çeltik hasatı başladı

Mersin'in Silifke ilçesinde çeltik hasadının başladığı bildirildi.

İlçe Tarım Müdürü Mustafa Cüceloğlu, yaptığı açıklamada, hasatla birlikte İlçe Tarım Müdürlüğü teknik elemanlarının aralıksız olarak biçerdöverlerin kontrollerini yaptığını belirtti.

Adana'nın Ceyhan ilçesinden gelen 7 adet biçerdöverin çeltikleri hasat ettiğini ifade eden Cüceloğlu, "Hedefimiz hasatla meydana gelen tane kaybını yüzde 5'in altına indirmektir. Kontrol çalışmalarını büyük özveri ile sürdürmekteyiz. Çiftçilerimizin mağdur olmaması için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Tane kaybının yüksek olduğu biçimlerde çiftçilerimizden isteğimiz en kısa zamanda İlçe Tarım Müdürlüğü'ne durumu haberdar etmeleridir. Zarara neden olanları gerekli cezaya çarptıracağız" dedi.

İlçede geçen yıl 10 bin dekar olan çeltik ekili sahanın bu yıl 5-6 bin dekara düştüğünü belirten Cüceloğlu, "Çeltik sahamızda meydana gelen bu düşüşün en büyük nedeni ise hazine arazilerinde çeltik ekimine izin verilmemesi. Diğer bir neden de geçen yıl sulama suyunda meydana gelen tuzlanmanın verimi azaltması. Bu yıl da ırmak seviyesinde kuraklık nedeniyle meydana gelen düşüş, deniz suyunun bir kısım çeltik sahalarının sulanmasında kullanılan sulama suyuna karışması verimi yüzde 50 oranında azaltacaktır.Tuzluluktan dolayı verim düştüğü gibi kalite de olumsuz etkileniyor. En önemli kalite kaybı ise tanelerde meydana gelen çatlamalar. Tuzluluk randıman üzerinde de olumsuz etki meydana getiriyor ve yüzde 60'tan yüzde 30'lara düşürüyor" dedi.

 

iha
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2007 Çarşamba 12:29:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?