2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Silifke'de ilk çilek hasadı yapıldı

Mersin'in Silifke ilçesi Atayurt beldesinde sezonun ilk çilek hasadı yapıldı.

Üretici Durhasan Koca'nın 20 dönümlük tarlasına dikip örtü altına aldığı Sweet Charlie türü çileğin hasadı yapılarak kilosu 2 YTL'den satıldı. Bu yıl erken ürün veren Sweet Charlie türü çilek ekmeyi tercih ettiğini söyleyen üretici Durhasan Koca, "Bizim tek geçim kaynağımız çiftçilik. Özellikle de çilek üretimi bizim için büyük önem taşıyor. Bu yılda erkenci bir tür olan Sweet Charlie türünü tercih ettim. Örtü altına aldığım çilek tarlasından, havaların da ısınmaya başlamasıyla birlikte normal hasattan
bir ay önce ürünleri toplamaya başladım. Fiyatların da iyi olması, yüzümüzü güldürdü" dedi.

İlk çilek hasadına katılan Atayurt Hal Derneği Başkanı Ali Türer, çilek hasadının normalde Nisan ayının 10'undan sonra başladığını, ancak bu yıl ilk defa Durhasan Koca adlı üreticinin yetiştirdiği erkenci bir cins olan Sweet Charlie türü çileğin hasadının yapıldığını söyledi. Türer, "Geçen yıl 14 bin dönüm çilek tarlasından 56 bin ton çilek hasat edildi. Bu çileklerin 30 bin tonu Rusya başta olmak üzere Romanya, Polonya, Litvanya ve Macaristan'a ihraç edildi. Kalan 26 bin ton çilek ise yurt içinde
tüketildi. Silifke çileğinin bu yıl erken çıkması üretici için büyük bir kazanç" diye konuştu.

Üreticilerin bahçelerini iki yılda bir yeniden kurması, organik gübre ve frigolu fidan kullanılması nedeniyle Silifke çileğinin iri, kaliteli ve yüksek verimli olmasını sağladığını belirten Türer, şöyle devam etti:
"Bu yıl 20 bin dönüm araziden yaklaşık 80 bin ton çilek üretimi bekleniyor. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da üretilen çileklerin büyük bir bölümünü yine yurt dışına ihraç etmeyi hedefliyoruz. Çileğin ihraç edilmesi konusunda da Rusya başta olmak üzere yurt dışındaki tüccarlarla görüşmelerimiz oldu ve olumlu netice aldık. Ovadaki tüm tarlalarda çilek hasadı başlamasının ardından yurt dışına ihraç edilecek çilekler, Silifke ve Atayurt beldemiz ile Kurtuluş Köyünde bulunan soğuk hava depolarında paketlenip, TIR'lar ile gönderilecek."

Silifke çileğini herkesin gönül rahatlığıyla yiyebileceğini vurgulayan Türe, "Üretimini yaptığımız çilekler tahlil edilerek hormon ve ilaç kalıntısı olup olmadığı araştırılıyor. Geçmiş yıllarda yapılan tahlillerde hiçbir hormon ve ilaç kalıntısına rastlanmamıştır. Bilinçli bir üretim yapan çiftçilerimizin bu yılki ürünlerde de hormon ve ilaç kalıntısı olmayacaktır" dedi.

Silifke'de çilek üretiminin önemli bir istihdam sağladığına dikkati çeken Türer, şunları kaydetti:
"Ağustos ayında dikimi yapılan ve budanması, ilaçlanması, gübrelenmesi, yabani ot ile mücadelesi ve toplanması gibi çalışma süreci Haziran ayına kadar devam eder. Silifke'de yaklaşık 3 bin aile çilek üretimiyle uğraşıyor. Çoğunluğu kadınlardan oluşan 10 bin kişi, çilek üretiminde çalışıyor. Çilek toplama sezonunda ise Silifkelilerle birlikte Şanlıurfa, Diyarbakır ve Kahramanmaraş'tan gelen işçiler de çalışıyor. Bu da Silifke'de önemli bir istihdam sağlıyor."

Çiftçinin bilinçli olduğunu ve sürekli olarak yönlendirdiklerini belirten Türer, ''3 yıl aynı bahçede üretim yapılırsa çilek küçülür, hem de verim azalır. Emeğinin karşılığını alamayacağını bilen üretici bu nedenle yanlış uygulamalardan kaçınır'' diye konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 7 Mart 2008 Cuma 10:53:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?