5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Silifke'de nar ekşisi zamanı

NAR EKŞİSİ ZAMANI

Mersin'in Silifke ilçesinde çiftçiler, ürettikleri narı, nar ekşisi olarak değerlendiriyor.

Göksu Vadisi köylerinden olan Keben'de nar ekşisi yapımına başlayan köylü kadınlar, nar ekşisinin bir kısmını evlerinin ihtiyacında kullanmak üzere saklarken, kalan kısmını ise satarak aile bütçelerine katkı sağlıyorlar.

Yapımı son derece zahmetli olan 15 kilo nardan çıkartılan 1 kilo nar ekşisi ise kilosu 10 ila 12 TL arasında değişen fiyattan satılıyor.

Nar üreticisi olan ve aynı zamanda Silifke Erik Üreticileri Birliği Başkanlığı görevini yürüten Mustafa Göktaş, yaptığı açıklamada, nar ekşisinin sofraların vazgeçilmez yiyeceklerinden biri olduğunu kaydetti.

 

NAR EKŞİSİ YAPIMI

Nar ekşisinin özellikle köylü kadınlar tarafından büyük emeklerle yapıldığını ifade eden Göktaş, bu mevsimde köylü kadınların aile bütçelerine de nar ekşisi ile katkıda bulunduklarını belirtti.

Nar ekşisi yapımı hakkında da bilgi veren Göktaş, şunları söyledi: "Narlar ortadan kesilerek ikiye ayrılır. Yaş kesilmiş ağaç sopalarla, kesilen bu yarım narların kabuk kısmına vurularak taneleri kabuktan ayrılır. Ayrılmış olan taneler daha sonra temiz bir şeker çuvalının içine konarak, sert ve temiz bir zemin üzerinde, kuvvetlice biri tarafından çiğnenip suyu sıkılır. Sıkılan nar suyu büyük bir kaba konarak kaynatılır. Kaynatılma sırasında, üzerinde oluşan köpük bir süzgeç yardımıyla alınarak dışarıya

atılır. Narın suyu iyice kaynadıktan sonra rengi koyu siyah olup, yeterli kıvama gelince ateşten indirilir ve soğutma işlemi ile şişelenme yapıldıktan sonra işlem tamamlanır."

 

HER DERDE DEVA

Nar ekşisinin sağlığa yararlarının saymakla bitmeyeceğini vurgulayan Göktaş, "Şeker hastalığına ve diş eti kanamalarına iyi gelir. Kellik tedavisinde oldukça etkilidir. Tansiyonu yüksek olanlar için faydalıdır çünkü tansiyonumuzu olumlu bir şekilde düzenler. Kalbi korur, düzenli çalışmasına destek olur. Enfeksiyona karşı vücut direncini korur ve artırır. Enerji verir, yorgunluğu giderir. İdrar söktürücü etkisiyle toksin atılımı sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıklara karşı korur.

Kolesterol ve kan şekerimizi regüle eder, artmasını engeller. Bağırsak parazitlerinin düşmanıdır, iyi bakterilerin artmasını sağlar. İshali önler, tedavide destek sağlar. Ciltte olumlu katkısı vardır, pürüzsüz görünüm sağlar. Cilt enfeksiyonlarında olumlu katkısı vardır" dedi.

 

ALIRKEN DİKKAT EDİN

Keben Köyü'nde nar ekşisi üretimi yapan Sedat Ay da her yıl ortalama 7 ton civarında nar ekşisi yapıp sattığını söyledi.

Yaptıkları nar ekşisini Adana başta olmak üzere Mersin, Konya illerine gönderdiğini belirten Ay, vatandaşların nar ekşisi alırken de çok dikkat etmeleri gerektiğini, mutlaka nar ekşisi konusunda bilgisi olan bir kişiye danışarak almaları gerektiğini söyledi.

Bazı art niyetli kişilerin, daha fazla nar ekşisi üretmek amacıyla saf nar ekşisine nişasta, limon tuzu ve glikoz karıştırdığına dikkat çeken Ay, bunun nar ekşisinin doğallığını kaybettirdiğini ifade etti.

NAR EKŞİSİ ZAMANI
İHA
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2009 Salı 11:20:00
Güncelleme :3 Kasım 2009 Salı 12:34:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
bilal dutar IP: 88.245.81.xxx Tarih : 10.11.2009 00:09:28

iyi günler bu haber çok güzel bende mersinliyim nar ekşisi toptan almak istiyorum istanbulda oturuyorum bana 0505 913 5317 telefondan ulaşırsanız sevinirim bilal dutar