2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Silifke'de nar hasadı başladı

Mersin'in Silifke ilçesinde ilk sofralık nar hasadı, Keben köyünde Kaymakam Ahmet Beyoğlu tarafından yapıldı. Narın kilosu ise özellikle Antalya'dan gelen tüccarlara kalitesine göre 1,5 ila 2 YTL arasında değişen fiyatlardan satılıyor.

Göksu Köyleri Vadisi köylerinden Keben ve Sabak'ta üretimi sıklıkla yapılan Silifke aşısı Keben narında hasat dönemi başladı. Silifke'de bu yıl bin 800 dönüm nar bahçesinden 3 bin 300 ton nar hasadının yapılacağı bildirilirken, Kaymakam Beyoğlu, beraberinde İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün, Özel İdare Müdürü Erkan Arıcı, Erik Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Göktaş ile birlikte Keben köyünde muhtar Mehmet Sümbül'ün de katılımıyla nar bahçesinde ilk nar kesimini gerçekleştirdi.

Göksu Vadisi'nin mikroklima özelliği nedeniyle sadece bu yörede yetiştirilen Silifke aşısı Keben narının Tarım Bakanlığı'ndan 33 N16 olarak tescillendiği ve Türkiye'nin tek sofralık narı olduğu bildirildi. Narın kilosu ise özellikle Antalya'dan gelen tüccarlara kalitesine göre 1,5 ila 2 YTL arasında değişen fiyatlardan satılıyor.

Kaymakam Beyoğlu, nar bahçesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, "Silifke'mizi biz narenciyesiyle tanımıştık. Silifke senede 70 bin ton çilek üretimiyle gündeme geldi. Bu senede 80 bin ton kadar çilek üretiyoruz. İlçemiz erikle de gündeme geldi. Silifke nar varlığı olarak da dikkate değer bir ilçemizdir. Narda yaklaşık 3 bin ton senelik üretim yapılmaktadır. Narımız hemen hemen her çeşidiyle mevcut tatlısıyla, ekşisiyle, mayhoşuyla, cinsler olarak ayıracak olursak Arap nar dediğimiz yörede nar ekşisi yapılan bir tür var. Ayrıca aşılanmış narlarımız var. Aşılanmış narlarımızdan en çok dikkat çekeni ve bugün hasadını yapmaya başladığımız Silifke aşısı Keben narı tescilli bir narımızdır. Taneye 2 kilo kadar ürün verebilmektedir. Aroması hoştur, göze ve damağa hitap eden bir nar türüdür. Bu aşı türünün en uygun olarak mikro klima özelliğinde olan bu köyümüzde üretildiğini düşündük. Çünkü aromasıyla, görsel etkisiyle, büyüklüğü ile gerçekten göz dolduruyor" dedi.

Keben narının henüz daha dalındayken pazarlandığına dikkat çeken Beyoğlu, "Yurt içerisinde çok ciddi isim yapmış yurt içi tüketimden arta kalan olmadığı için neredeyse yurtdışına gönderilemiyor. Bu anlamda biz bu nar türünü köyümüzde teşvik ediyoruz. Yeni yeni bahçelerinde tarıma açılması Silifke aşısı Keben narının da o bölgelere dikilmesi ile kendisine özgü mikro klima özelliği olan bu vadide daha çok nar üretimi yapmak hedefindeyiz" diye konuştu.

Öte yandan aşı olmayan narlar ise nar ekşisi yapılırken kabukları ekşi kaynatılmasında yakılarak, taneleri ise hayvan yemi olarak değerlendiriliyor. Nar ekşisinin kilosu ise 20 YTL'den satılıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2008 Salı 11:25:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?