4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Silifke'de 'şehircilik' incelemesi

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nden 6 öğretim görevlisi ve 26 kişilik öğrenci grubu, Mersin'in Silifke İlçesi'nde "şehircilik" konusunda araştırma ve inceleme yaptı. 

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanlığı, Silifke Kaymakamlığı ve Silifke Belediye Başkanlığı tarafından ortaklaşa düzenlenen "Silifke Yerleşmesi, Fiziksel ve Sosyoekonomik Çözümlemesi" konulu toplantı, Silifke Sanayici ve İşadamları Derneği'nde yapıldı. 

Öğretim görevlileri ve öğrenciler, kentte tespit ettikleri sorun ve önerileri, toplantıda hazır bulunan kaymakam, belediye başkanı, mahalle muhtarları, daire müdürleri, dernek ve oda temsilcileri ile karşılıklı tartışma imkanı buldu. Toplantıya, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Zekiye Yener de katıldı.
Mersin Vali Yardımcısı ve Silifke Kaymakam Vekili Ahmet Beyoğlu, Yıldız Teknik Üniversitesi'nin böyle bir çalışma yapmasının ilçe açısından önemli olduğunu söyledi. 

Öğrencilerin sel felaketinden sonra alınan tedbirler ve Mavi Tünel Projesi ile ilgili sorularını yanıtlayan Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel ise, "Kentimiz 2004 yılında büyük bir sel felaketi yaşamıştır. Bu felaketten ilçe merkezimiz ve köylerimiz büyük zarar görmüştür. DSİ Adana Bölge Müdürlüğü ile belediyemizin ortaklaşa sürdürdüğü ırmak kenarı seddeleme çalışmaları yaptık. Yani Eyceli'den ırmağın denizle birleştiği sınıra kadar ırmak kenarında taşla seddeleme çalışmaları yaparak, gelebilecek büyük miktardaki sulara ilk etapta engelleme yapmış olduk. Bu felaketten altyapımız, içme suyu pompalarımız, asfalt, cadde, sokak, bulvar ve parklarımız büyük zarar gördü. 

Tabii ki biz vatandaşlarımızın mağduriyeti daha önemli olduğu için ilk etapta çalışmalarımızı o yönde sürdürdük. Allah bizlere bir daha böyle bir afet yaşatmasın. Mavi Tünel Projesi ise, Ermenek Çayı'ndan Silifke'mize kadar uzanan Göksu Irmağı'nın en önemli kollarının bir projeyle Konya Ovası'na aktarılmasıdır. Biz Silifkeliler olarak bu projeye karşıyız. Ama son aldığımız bilgilere göre, ÇED raporu hazırlanan bu projenin ihale aşamasına geldiğini ve kaçınılmaz bir durum içerisinde olduğumuzu üzülerek öğrendim. Belediye meclisimizde de bu konuda bir komisyon kurduk, çalışmalar yapıyoruz. Göksu Irmağı'nın havzasından en çok Silifke yararlanmaktadır. Mavi Tünel Projesi hayata geçtiğinde Silifke'deki sulak alanlarımız bitecek, Göksu Deltamız yok olacak, çiftçilerimiz ise çorak alanlarda tarım yapacaklardır. Bu projenin hayata geçmesiyle birlikte Silifke'miz ve tarım alanlarımız büyük zarar görecektir" dedi.
Öğretim görevlileri ve öğrenciler, daha sonra Silifke Belediyesi Halk Oyunları ekibinin sunduğu gösteri eşliğinde günün yorgunluğunu attı.
iha
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2006 Pazartesi 14:02:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?