3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Silifke'de yoğurt yarışması

Silifke ilçesinde, "Türkü Yılı" olarak kutlanan 35. Uluslararası Silifke Kültür Haftası etkinlikleri kapsamında "En İyi Yoğurt Yapma Yarışması" düzenlendi.

Kamu-Sen önünde 7 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen jüri üyeliklerini Mehmet Coşkun, Saniye Köroğlu, Nuh Yelli, Sündüz Eserler ve Hülya Oğuz'un yaptığı yarışmada Nasibe Öztürk birinci, Saniye Topbaş ikinci, Havva Dev üçüncü oldu.
Yarışmada birinciye tam altın, ikinciye yarım altın, üçüncüye çeyrek altın hediye edildi.
Belediye personeli tarafından, Silifke Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel, MHP Mersin Milletvekili Kadir Ural, Emniyet Müdürü Mehmet Yüceli, kültür haftası etkinliklerine katılan ve yarışmada gösteri sunan yabancı halk oyunları grupları ile vatandaşlara yoğurt ikram edildi.

Silifke Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel, yaptığı konuşmada, Silifke yoğurdunun 40-50 yıl önce kasaba çarşısına özellikle pazartesi ve cuma günleri dağ köylerinden tuluk yoğurdu, ova ve Becili yöresinden çingil ve çömlek yoğurdunun geldiğini anlatarak, "Silifke yoğurdu, "akar" yoğurttur. Torosların kirlenmemiş doğasında yetişen yüzlerce çiçek, filiz ve otla beslenen keçilerin sütüyle yapılması, sütün süt çilisi ile pişirilmesi, pişirilme sırasında kabaran süt köpüklerinin sürekli savrulması, süte hiçbir katkı maddesi katılmaması, serçe parmağını yakmayacak bir ısıda maya atılması ve özellikle tulukta pazarlanması, Silifke yoğurdunun önemli özellikleridir" dedi.

Geçmişten günümüze Silifke yoğurdunun yüzyıllardır sürüp gelen Yörük-Türkmen yaşamının, sosyoekonomik ve doğa koşullarının sonucu bir üretim biçimi olduğunu belirten Öngel, şöyle konuştu:

"Girişimcilerin gelecekte bin yılın geleneği bu özgün yoğurt üretim biçimi olan Silifke yoğurdunu daha sağlıklı ortamlarda halkın tüketimine sunacaklarını umuyoruz. Bu yönde çaba harcayacaklara şimdiden başarılar diliyoruz."

 

.
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2008 Cuma 12:12:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?