5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Silifkeli köylüler deveden vazgeçmiyor

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı bazı köylerde vatandaşlar taşımacılıkta hala deve kullanmaya devam ediyor.

Köylerde üretimi yapılan buğday, arpa ve nohut, hasat edilerek develerle taşınıyor. Çadırlı köyünden de Kemal Saydam, eşi ile birlikte tarlasından hasat ettiği nohutları deveye yükleyip evine götürüyor.

Saylam, tarlasında yetiştirdiği nohutları evine taşımak amacıyla aracının olmadığını ve bu nedenle ürünlerini evine deve ile taşıdığını kaydetti.
Tarlasından eşiyle birlikte tek tek yolduğu nohutları evinin önünde toplayıp daha sonra dalından ayıracağını ifade eden Saylam, "Ekonomik gücümüz zayıf olduğu için herhangi bir araç alamıyoruz. Bu nedenle de tarlalarımızda yetiştirdiğimiz ürünleri mecburen deve sırtında taşımak zorunda kalıyoruz" dedi.

Deveciliğin günümüzde tükenmek üzere olduğunu belirten Salyam, "Devecilik giderek azaldı. Devenin yerini traktörler ve kamyonetler aldı. Eskiden Yörükler bile çok yük taşıyabildiği için develerle göç ederken şimdi kamyonet kullanılır oldu. Bizim de eskiden birden çok devemiz vardı ama artık bir tane kaldı. Bu da giderse devecilik bizim ailede de bitecek" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2009 Perşembe 11:43:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?