5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Sinekle mücadele tam gaz

Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, sinekle mücadelede başarıyı geç de olsa yakaladıklarını belirterek, 30'un üzerinde personelle Erdemli'nin her köşesinde mücadele ettiklerini söyledi.

Erdemli Belediyesi, yaz aylarının gelmesiyle birlikte sinekle mücadele çalışmalarını hummalı bir şekilde sürdürüyor. Bu konuda aylara göre yapılması gereken rutin mücadelelerin geçmişte ihmalkarlık sebebi ile yapılmadığını belirten Tollu, bu açığın kapatılması için tüm imkanların seferber edildiğini kaydetti.

Sinekle mücadelenin dört ana temel üzerinde şekillendiğini ifade eden Tollu, yumurta, larva, pupa ve ergin mücadele olarak ayrılan bu dönemlerin, doğru ilaçlar ve yöntemlerle yapılması halinde, başarılı olunabileceğini vurguladı.

Sineklerin genelde yumurtalarını su birikintilerine bıraktığına dikkat çeken Tolu, "Her çeşit göl, sazlık, bataklık alanlar, doğal çukurlar, ağaç kovukları, kar ve yağmur suları, havuzlar, sulama kanalları, çeltik tarlaları, ahırlar, bitmemiş inşaat alanları ve bina temelleri ile fosseptikler, sineklerin uygun yumurtlama ortamlarıdır. Sivrisinekle mücadelede esas olan larva mücadelesidir. Üreme alanlarının azaltılması ve bu bölgelerin önceden ilaçlanmasını hedefleyen bu mücadele çok önemlidir. Ayrıca ilaçlanan bu bölgelerin kontrol altında tutulması başarıyı beraberinde getirir. Dönem olarak en etkin dönemler kış, ilkbahar ve yaz mevsimleridir. Kasım-Mart ayları arasında yapılacak olan mücadele, yazın yaşanacak olan sıkıntıları büyük ölçüde azaltacaktır" dedi.

Sinekle mücadelenin yaz aylarında da aynı şekilde etkin olması gerektiğini vurgulayan Tollu, yaz aylarında açık alan uygulamasının daha aktif olarak yapıldığını ifade etti. Bu mücadelenin yanı sıra larva mücadelesinin de devam etmesi gerektiğini belirten Tollu, açık alanda yapılan mücadelenin genellikle gün batımında ve rüzgar hızının saatte 10 kilometrenin altında olduğu şartlarda sonuç verdiğini kaydetti.

Erdemli'de sinekle mücadele konusunda geç kalındığını yineleyen Mükerrem Tollu, seçim dönemine rastlamasından dolayı, kış dönemlerinde gerekli mücadelenin yapılmadığını ifade etti. Sinekle mücadelede, şu an yaşanan bazı sıkıntıların ana nedeninin bu olduğunu dile getiren Tollu, yaptıkları hummalı çalışmalar neticesinde başarıyı geç de olsa yakaladıklarının altını çizdi.

Sinekle mücadele için 30 kişilik bir ekip kurduklarını söyleyen Tollu, "Erdemli'yi didik didik ediyoruz. Her yere giriyor, larva mücadelesini yapıyoruz. Vatandaşlarımız, bu konuda bize bilgi vererek destek olabilirler. Sineğin yumurtlayabileceği ve larvasının olabileceği bölgeler olursa haber versinler. Ekiplerimizi hemen yönlendiririz" diye konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2009 Pazartesi 14:14:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?