3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Sokak hayvanları kısırlaştırılıyor

Tarsus ilçesinde sokak hayvanları, belediye tarafından toplandıktan sonra aşıları yapılarak kısırlaştırılıyor.

İstanbul'da 1992 yılında faaliyete giren, tüm belediyelere sahipsiz hayvanlarla mücadele konusunda malzeme üreterek yardımcı olan Denge Veterinerlik Hizmetleri, Tarsus'ta belediye ekipleri ile birlikte başı boş sokak hayvanlarını toplayarak kısırlaştırma işlemlerine başladı.

Denge Veterinerlik Yetkilisi Veteriner Hekim Mustafa Atuk tarafından kısırlaştırma işlemleri ve aşıları yapılan hayvanlar, yasa gereği alındıkları ortamlara tekrar bırakılıyor.

Veteriner Hekim Mustafa Atuk, aracın, Türkiye'deki ilk ruhsatlı kısırlaştırma aracı olma özelliğini taşıdığını belirterek, "Kadrosunda 2 veteriner hekim ve 4 teknik elemanla sahada çalışma yapan Denge Veterinerlik Hizmetleri, Tarsus Belediyesi'yle yaptığı görüşmeler sonunda kente gelmiştir. Çalışmalarımızda hayvanlara öncelikle kısırlaştırma, kuduz aşılaması, paraziter ilaçlama yapılmakta, kulaklarına takılan küpelerle kayıt altına alınmakta ve tedavi sonucunda son kontrolleri yapıldıktan sonra alındıkları noktaya tekrar bırakılmaktadır" dedi.

Sokak hayvanlarını itlaf etmenin, bulundukları yerden uzaklaştırmanın ve barınaklarda toplamanın sokak hayvanlarıyla mücadelede çözüm olmadığını belirten Atuk, "Toplanan hayvanların yerlerini başka sokak köpekleri dolduruyor. Bir dişi köpek 6 ayda bir olmak üzere, yılda ortalama 12 yavru doğuruyor. Bu nedenle dişi ve erkek köpeklerin kısırlaştırılması en çağdaş çözümdür" diye konuştu.

Tarsus Belediyesi olarak sokak köpekleri konusunda gelen şikayeti değerlendirdiklerini belirten Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da, İstanbul'dan davet ettiğimiz mobil kısırlaştırma aracıyla kentte bulunan tüm havyanların kısırlaştırılarak aşılarının yapılacağını söyledi. Kocamaz, "Sokak hayvanları konusunda belediye olarak vatandaşlarımızdan gelen şikayetleri anında değerlendiriyoruz. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun 6. maddesinde 'sahipsiz ya da güçten düşmüş hayvanların, 3285 sayılı Hayvan Sağlığı Zabıtası Kanunu'nda öngörülen durumlar dışında öldürülmeleri yasaktır. Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların en hızlı şekilde yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen hayvan bakım evlerine götürülmesi zorunludur. Bu hayvanların öncelikle söz konusu merkezlerde oluşturulacak müşahede yerlerinde tutulması sağlanır. Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları ortama bırakılmaları esastır' deniliyor. Belediye olarak daha önceden kendi birimimizde bulunan veterinerlerimiz bu işlemleri gerçekleştiriyordu. Belediyemiz bağlı ekiplerimiz ile İstanbul'dan gelen Denge Veterinerlik aracı Tarsus'ta başı boş bulunan tüm hayvanları kısırlaştıracağız" şeklinde konuştu.

Bölgede, yasa çıkmadan önce ilk köpek bakım evini Tarsus Belediyesi'nin açtığını belirten Kocamaz, köpek bakım evinde yaklaşık 130 sahipsiz sokak köpeğinin barındığını ifade etti.

Kocamaz, vatandaşlara da seslenerek, "Vatandaşlarımızdan rica ediyorum. Mahallelerinde başı boş hayvan gördüklerinde 153 numaralı telefona bilgi vermeleri halinde, ilgili arkadaşlarımız başı boş kedi ve köpekleri toplayarak kısırlaştırmaları yapılacaktır. Ayrıca, vatandaşlarımız evlerinde besledikleri kedi ve köpekleri de kısırlaştırmak istediklerinde veya gerekli iğnelerinin yapılması için bizlere müracaat edebilirler. Ücret talep edilmeden bu hizmet yerine getirilecektir" ifadesini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2008 Cumartesi 16:50:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?