30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

Soli'yi yeniden keşfettiler

SOLİ'Yİ YENİDEN KEŞFETTİLER

Akdeniz kıyılarında güneşin doğuşuna binlerce yıldır sessizce tanıklık eden ve Mersin'in merkez ilçesi Mezitli'de yer alan antik liman kenti Soli Pompeipolis, yeniden keşfedildi. Adeta arkeoloji tutkunlarının akınına uğrayan antik kentteki tarihi kalıntılar da tanıtıldı.

Arkeo-Sev Proje Girişimi ile Mezitli Belediyesi işbirliğinde, 'Arkeolojik Mirasımızı Keşfedelim' sloganıyla gerçekleştirilen arkeoloji gezisine yoğun ilgi gösterildi. 'Ücretsiz' olarak organize edilen etkinliğe katılanlar, Viranşehir Mahallesi'nde yer alan Soli Pompeipolis Liman Parkı'nda bir araya geldi. İki etaptan oluşan gezi programının sabahki bölümünde; Soli Höyük Alanı'nda yürüyüş gerçekleştirilirken, Soli Sütunlu Cadde'nin ziyaret edilip ve Aratos'un mezarının da gezilmesiyle birlikte etkinliğin ilk etabı tamamlandı. Programın ikinci bölümündeyse; Antik Liman'ın ziyaret edilerek; Nekropol Alanı, Roma Hamamı'nın da gezilirken, katılımcıların Soli Pompeipolis Liman Parkı'na dönüşüyle birlikte arkeolojik gezi de tamamlandı.

Etkinlikle ilgili olarak gazetecilerin kendisine yöneltmiş olduğu sorulara yanıt veren Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım, tarihi ve kültürel mirasa ne kadar sahip çıkılırsa, o kadar insanlığın ortak mirasına dönüştürebilme olanağının elde edileceğini vurguladı. Soli Pompeipolis Antik Liman kentinde 11 yıldan bu yana sürdürülen kazı çalışmalarına dikkat çeken Yıldırım, burada yapılan ve yapılacak olan çalışmaların ne belediyenin mevcut imkanları, ne de kazıda yer alan arkeologların sorumluluk bilinciyle amacına ulaşamayacağını, bu noktada da ciddi anlamda bir maddi desteğe ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.

Antik liman kentinin güney ucunda yer alan ve karşılıklı 7'şer sütunun yeniden ayağa kaldırılacağı müjdesini de veren Yıldırım, bölgenin 'açık hava müzesi' olarak turizme kazandırılabilmesi adına çaba sarf ettiklerini hatırlattı. Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ile ortak hareket ettiklerini belirten Yıldırım, bu kapsamda da Soli'deki restorasyon çalışmasının kurulca onaylandığını dile getirdi. Yine kurulun, kazı ve restorasyonlarla ilgili olarak yaklaşık 800 bin TL'lik bir maliyet çıkarttığını, bunun da İl Özel İdaresi bütçesinden Soli'ye aktarılacağını anlatan Yıldırım, gerekli ihalelerin yapılmasının ardından kazı çalışmalarının da hız kazanacağını söyledi.

Başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere Mersin Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi'nin katkı ve destekleriyle birlikte Soli Pompeipolis'in gün ışığına çıkartılabileceğinin altını çizen Uğur Yıldırım, “Sayın Valimizle yapmış olduğumuz görüşmelerde; herkesin elini taşın altına koymasının bir zorunluluk olduğu görüşünde birleştik. Konuyla ilgili olarak önümüzdeki günlerde geniş katılımlı bir toplantı organize ederek, burada katılımcılara Soli ile ilgili kapsamlı bir brifing sunacağız” diye konuştu.

Soli Pompeipolis Antik Liman kenti için Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile de bir görüşme yaptıklarını ancak bu konuda henüz net bir sonuç alınamadığını açıklayan Yıldırım, önümüzdeki dönemde de gerekli somut adımların atılmasını beklediklerini kaydetti. Yıldırım, “Biz direncimizi kaybetmiyoruz, vatandaş olarak da konuya duyarlıyız. Görev süremiz boyunca Soli'ye gözümüz gibi bakacağız. İnsanlığın ortak mirası olan bu tarihi ve kültürel varlığı, toprak altından kurtararak gün ışığına çıkartıp, tüm insanlığın ve bölge turizminin hizmetine sunmak istiyoruz” ifadesini kullandı.

Arkeo-Sev Proje Girişimi Sözcüsü Sefa Kaçmaz da, Arkeo-Sev'in bir sivil inisiyatif olduğunun altını çizerek, bu konuda kendi sorumluluk alanlarıyla ilgili olarak kamuoyuna çağrıda bulunup, ortak hareket etmeye çalıştıklarını anlattı. Bu tür kültürel ve sosyal etkinliklerle birlikte büyük tahribata uğrayan arkeolojik alanların yeniden sahiplenilmesini sağlamaya çalıştıklarını belirten Sefa Kaçmaz, kendilerine katkı sunarak destek veren Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım'a da teşekkür etti.

SOLİ'Yİ YENİDEN KEŞFETTİLER
SOLİ'Yİ YENİDEN KEŞFETTİLER
İHA
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2011 Pazartesi 13:19:04
Güncelleme :15 Şubat 2011 Salı 17:20:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?