3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Solmazer'e son görev

27 Mayıs İhtilali'nin etkin ve en genç subaylarından emekli yüzbaşı ve Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Meclis Başkanı A. İrfan Solmezer, son yolculuğuna törenle uğurlandı. Solmazer'in cenaze törenine dönemin Milli Birlik Komitesi üyeleri de katıldı.

83 yaşındaki İrfan Solmezer için ilk tören; kurucusu olduğu ve yıllardır Meclis Başkanlığı'nı yaptığı Mersin Deniz Ticaret Odası önünde gerçekleştirildi.

Buradaki törene; Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Akdeniz Bölge Garnizon Komutanı Tuğamiral Soner Polat, CHP Mersin Milletvekili İsa Gök ile kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile Solmezer'in yakınları ve Milli Birlik Komitesi üyesi emekli subaylar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, İrfan Solmazer'in öz geçmişi okundu. Ardından bir konuşma yapan MDTO Başkanı Cihad Lokmanoğlu, Solmazer'in, Mersinli işadamlarına işten başka Mersin'de yardım etmeyi ve topluma açılmayı öğrettiğini, denizcilik camiasına da eğitim verdiğini söyledi. Solmazer'in hiçbir zaman, hiçbir mücadeleden kaçmayan, sonuna kadar çarpışmaya devam eden bir kişiliğe sahip olduğunu ifade eden Lokmanoğlu, odanın kuruluşunda da büyük emeği olduğunu kaydetti.

Lokmanoğlu, 25 yıldır bir üniversite eğitimi gibi yanında eğitim aldığını da sözlerine ekledi. Milli Birlik Komitesi üyesi emekli Kurmay Albay Mustafa Kaplan ise, Solmazer'in 50 yıllık arkadaşı olduğunu belirterek, "1958'den beri kendisi ile müşterek olarak çalıştık. O zaman 27 Mayıs Milli Birlik Komitesi'nde beraber olduk. Onunla beraber 6 ay komitede devlet idaresinde bulunduk. O zamanki tutumu, karakteri ve devrimci kişiliği ile göz dolduruyordu. Sonra biz 27 Mayıs Komitesi'nden ayrılarak Avrupa'ya gittik. Orada da beraber hayatımızı sürdürdük. Ardından siyasi hayatına Halk Partisi'nde devam etti. Ondan sonra da ticari hayatına başladı. Gerek 27 Mayıs devrim hayatında, gerek siyasi, gerek ise ticari hayatında başarı gösteren, devrimci kişiliği olan bir insandı. Aramızdan ayrılması hepimizi üzdü" dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan'da, İrfan Solmezer'i 10 yıldır tanıdığını, bilgi dolu bir insan olduğunu ifade ederek, "Bu yıl yaptığımız bir görüşmede bana hayatını anlattı, tüylerim diken diken oldu. Bana göre bu anılar bir kitap haline gelmesi gerekir. Yol gösterici bir insandı. İrfan Solmezer'in adını Mersin'de önemli bir caddeye vermeyi planlıyoruz" diye konuştu.

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy ise, gerek Türk Silahlı Kuvvetleri'nde gerekse yurt dışında Türkiye'yi temsilen bir siyasetçi olarak, bir işadamı olarak ve bir meslek kuruluşu yöneticisi olarak çök önemli görevlerde bulunan Solmezer'i kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını ifade ederek, "Sadece bulunduğu görevlerin dışında sivil toplum örgütlerinde de yer alarak Mersin'in sosyal, ekonomik ve kültürel yönden de gelişimine katkıda bulunmuştur. Onun eserleri mutlaka ondan yararlananlarca ve Mersinlilerce daima anılacaktır" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından İrfan Solmazer'in Türk bayrağına sarılı tabutu, askerlerin omzunda cenaze aracına konularak, ikinci törenin yapılacağı Muğdat Camii'ne götürüldü. Solmazer'in cenazesi buradaki törenin ardından toprağa verilmek üzere memleketi olan Gönen'e gönderilerek.

27 Mayıs 1960 İhtilali'nin etkin subaylarından olan Solmazer, Milli Birlik Komitesi üyeliği yapmış, bu görevinden 1961 yılında emekli olduktan sonra 1965 yılına kadar Hollanda'da Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Müşavirliği yapmıştı. Solmazer, 1965 yılında siyasete girerek Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)'nden Tokat Milletvekili seçilerek TBMM'de görev yaptı. 1971 yılında siyaseti bırakan Solmazer, 1977 yılında ticaret hayatına atıldı ve 1985 yılında Mersin'e yerleşti.

Solmazer, 1989 yılında kurulan Mersin Deniz Ticaret Odası'nın 'Kurucu Başkan'lığını yaparak, Türkiye'de ilk kez bir Deniz Ticaret Odası'nın Anadolu'da açılmasına katkı sağladı. Solmazer ayrıca, 1989 yılında kurulan İçel Sanat Kulübü'nün, 1992 yılında eğitim-öğretime açılan Mersin Üniversitesi'nin, Mersin Devlet Opera ve Balesinin Mersin'de açılmasında ve Mersin Üniversitesi Geliştirme Vakfı (MÜGEV)'nın kuruluşunda aktif rol oynadı.

A. İrfan Solmazer, kurulduğu 1989 yılından bu yana Mersin Deniz Ticaret Odası'nın Meclis Başkanlığı görevini yürütmekteydi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2008 Pazartesi 13:40:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?