2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Solunum yetmezliğinden ölmüşler!

Nesli tehlike altında olan yeşil deniz kablumbağası ve caretta carettalar, sahile yumurta bırakmak için geldiği Mezitli sahilinde solunum yetmezliğinden öldü.

Balıkçıların ağına takılan 7 deniz kablumbağası sahile ölü vururken, kablumbağıaların üzerinde bir darp izine rastlanmadı.

Mezitli Belediye Başkanı Doktor Hakan Demlirsoy, kapbumbağaların solunun yetmezliğinden öldüğünü söyledi.

İl Çevre Müdürlüğü ile birlikte kablumbağaları inceleyen belediye başkanı Hakan Demirsoy, ölen kaplumbağaların bu aylarda üredikleri bölgelere yıllar sonra yetişkin olarak gelip dişi ise doğduğu sahile yumurta bırakmak için geliyorlar .Kıyılarda dolaşan kaplumbağalar zaman zaman balıkçıların ağlarına takılıp ölüyor. Bu nedenle kıyı balıkçılığını yasakladım “ diye konuştu. Demirsoy,” Akdeniz foklarınında göç yolarından biride Mezitli sahili olduğunu belirterek, Akdeniz foklarının guruplar halinde sahilimizden geçtiğini görmekteyiz. Foklar temiz sahili seçerler.Bu hayvanları da sahilimizde konuklamak bizleri çok mutlu ediyor.“ dedi.

ARAŞTIRMACILAR UYARIYOR. MEZİTLİ SAHİLİ KORUMA ALTINA ALINSIN

Denizli Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim görevlisi Doç Dr. Yakup Kaska “ Bugünlerde sahile yakın yerlerde çiftleşmek ve beslenmek için ülkemiz sahiline gelen deniz kaplumbağaları balıkçı ağlarına takılarak, boğulma tehlikesi ile karşılaşıyor.Birkaç gün önce Bodrum sahillerinde toplu ölümler yaşanmakta, Mersin ve Adana civarındaki sahillerinde yeşil deniz kaplumbağası çok önemli olduğu için bu bölgedeki balıkçı faaliyetleri daha çok deniz kaplumbağalarının ölmesine yol açmaktadır. Bu nedenle her türlü biyolojik çeşitliliği açısından zengin olan Mezitli sahili, Akdeniz foku, Yeşil deniz kaplumbağası şişe Burnu yunus balıkları deniz bitki türleri bulunmakta. Acilen Mezitli sahili Çevre ve Orman Bakanlığının envanterinde yer alarak koruma altına alınmalıdır. “diye konuştu.

ANTALYA’DA 4-7 MAYIS TA DÜZENLENECEK OLAN ULUSLAR ARASI 2.DENİZ KAPLUMBAĞASI KORUMA KONFERANSINA 30 ÜLKEDEN 60 BİLİM ADAMI KATILIYOR.

4- 7 Mayıs tarihlerinde uluslar arası akdeniz ülkelirinden yabancı kaplumbağa araştırmacıları Antalya’da toplanacak. Çevre ve Orman Bakanlığının düzenlediği Toplantıda deniz kaplumağa uzmanları Deniz kaplumbağasını koruma için konferans verecek. Kablumbüağa uzmanı Kaska, “ şu günlerde kaplumbağaların ölüm haberlerinin gelmesi dış basında duyulması Türkiye’nin tahatüt ettiği bu türleri korumayla ilgili yetersiz kalmasını ortaya koymaktadır. Buda Türkiye için Birleşmiş Milletler Bern Anlaşmasına göre hakmzda Birleşmiş Milletler kaplumbağaları koruyamadığımız için bıze bir dava açabilir “dedi.

Mehmet Çakır-Kenthaber/Mezitli
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2005 Cuma 12:02:44
Güncelleme :2 Mayıs 2005 Pazartesi 13:37:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?