5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Son kez sahnelenecek

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), dünya komik opera sanatının en önemli eserleri arasında gösterilen; 'Sevil Berberi' adlı operayı bu sezon son kez sahneleyecek.

Gioacchino Rossini'nin kaleme aldığı, librettosunu C. Sterbini'nin hazırlamış olduğu 'Sevil Berberi' operası, 2008-2009 Temsil Sezonu'nda son kez izleyicisiyle buluşacak. 14 Mart Cumartesi günü Kültür Merkezi'nde sahnelenecek olan'Sevil Berberi' operasına yoğun ilginin gösterilmesi bekleniyor.
İtalyan komik operasının şaheserleri ve aynı zamanda da dünya komik opera sanatının da en önemli eserleri arasında gösterilen 'Sevil Berberi' operası, ezgilerinin yanı sıra ince ve eğlendirici müzikleriyle dikkat çekiyor. Fransız oyun yazarı Beaumarchais'nin, Figaro teması üzerine yazdığı üçlemenin ilki de olan opera, 17. yüzyılda İspanya'nın Sevil kentinde geçen bir öyküyü opera sahnesine taşıyor.

MDOB Müdürü ve Sanat Yönetmeni Selman Ada, Mozart'ın; 'Figaro'nun Düğünü' adlı operasında birbirinden uzaklaşan Kont Almaviva ile Kontes Rosina'nın geçmişte nasıl bir aşk yaşayıp bir araya geldiklerini öğrenmek isteyenlerin, 'Sevil Berberi'ni mutlaka izlemesi gerektiğinin altın çizdi. Selman Ada, "Çünkü 'Sevil Berberi' operası, Figaro'nun düğününden tam 30 yıl sonra yazılmasına rağmen aslında tüm hikayenin başlangıcı içerir" dedi.

'Sevil Berberi'nin, Gioachino Rossini'nin yaşamı boyu yazdığı 39 opera içinde, dünya opera sahnelerinin en çok tercih ettiği eserlerin başında geldiğini savunan Ada, eserin konusuyla ilgili olarak da şu bilgileri verdi; "Kont Almaviva Madrid'de görüp aşık olduğu güzel Rosina için Sevil'e gelir. Sevil'de eski berberi Figaro'nun yardımlarıyla Rosina'ya ulaşmaya çalışır. Ancak Rosina'nın vasisi Don Bartolo, kızın servetine konmak için onunla evlenmeyi planlamaktadır. Don Bartolo'ya engel olmak üzere bir dizi oyun planlanacak, uygulanacak ve güzel Rosina ile Almaviva evleneceklerdir."

iha
Yayın Tarihi : 12 Mart 2009 Perşembe 16:37:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?