4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Sorumluluk iş adamlarına düşüyor

VALİ AKSOY'DAN 'SURİYE' DEĞERLENDİRMESİ

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Türkiye ile Suriye arasındaki ticari ilişkilerin istenilen düzeyde olmadığını, iş adamlarının birbirlerini daha iyi tanıyarak, güven duygusunu karşılıklı olarak geliştirmeleri gerektiğini vurguladı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından Suriye'nin başkenti Şam'da 22-24 Mart 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilen 'Mersin Tanıtım Günleri' adlı organizasyona katılarak bir dizi temaslarda bulunan Vali Hüseyin Aksoy, organizasyonun oldukça önemli bir misyon üstlendiğini savundu.

Türkiye ile Suriye arasındaki ticari ilişkilerin istenilen seviyede olmadığına işaret eden Aksoy, mevcut ticaret hacmininse 2 milyar dolar olduğunu, bununsa oldukça düşük bir rakam olarak öne çıktığını anlattı. Türkiye'nin komşu ve çevre ülkelerle olan ihracatına bakıldığında Suriye'nin 22. sırada yer aldığını ifade eden Aksoy, "Hemen yanı başımızda olan komşumuz Suriye ile olan ihracatımız ne yazık ki istenilen düzeyde değil. Bu tablonun değiştirilmesi, Türk ve Suriyeli iş adamlarının birbirlerini daha iyi tanıyarak, güven ilişkilerini karşılıklı olarak geliştirmeleri oldukça önemli. İşte tam da bu noktada Mersin'in, bakan ve milletvekillerinin yanı sıra belediye başkanları, iş adamları, oda başkanları ve basınıyla birlikte Suriye'ye yapmış olduğu çıkartma önemli bir adımdır" dedi.

Etkinlik kapsamında Suriyeli üst düzey yetkililerle önemli temaslarda bulunulduğunu, ticari anlamda yaşanan sorun ve sıkıntıların aşılması konusunda girişimlerde bulunulduğu bilgisini de veren Hüseyin Aksoy, önümüzdeki dönemde burada gerçekleştirilen temasların meyvelerinin alınacağına olan inancının da tam olduğunu dile getirdi. Mersin ile Suriye'nin Lazkiye kenti arasında başlatılan ancak bazı sorunlar sebebiyle askıya alınan feribot seferlerinin yeniden gerçekleştirilebilmesi için de görüşmelerde bulunduklarını anlatan Aksoy, tüm bunların yanında en önemli gelişmeninse aynı iş kolunda faaliyet gösteren iş adamlarının biraraya gelerek, karşılıklı olarak iş yapabilmenin zeminini araması olduğuna işaret etti.

2 ülke arasındaki karşılıklı güven ilişkilerinin gelişmesi, yatırımlar için yeni ortaklıklar kurularak bunun hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Vali Aksoy, Türkiye ile Suriye arasındaki ikili ilişkilerin daha iyi bir noktaya taşınabilmesi adına 'Mersin Tanıtım Günleri' adlı organizasyonun önemli bir misyon üstlendiğini dile getirdi. Şam'dan oldukça olumlu izlenimlerle ayrıldıklarını ve bu saatten sonra asıl sorumluluğun iş adamlarına düştüğüne işaret eden Aksoy, kendilerine düşeninse iş dünyasının karşılaştıkları sorun ve sıkıntıları aşabilme noktasında irade ortaya koyabilmek olduğunu söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2010 Pazar 13:33:02
Güncelleme :28 Şubat 2010 Pazar 15:48:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?