2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Su ararken gaz buldular!

Mersin'de bir portakal bahçesinde su için kazılan kuyudan gaz çıktı. 26 saattir kesintisiz yanan gaz köylüleri hayrete düşürürken, yetkililerin bölgede inceleme yapması bekleniyor.

Mersin merkeze bağlı Dorukkent köyünde, Ali İnsan Kurt ile Cafer Kurt kardeşlere ait yaklaşık 15 dönümlük portakal bahçesinde dün sabah su için açılan kuyudan gaz fışkırmaya başladı. Yarım metre çapında ve 85 metre derinlikteki kuyudan önce gri renkli balçık çamur çıktı, ardından çevreye ağır bir gaz kokusu yayıldı.

Kuyudan su yerine gaz çıktığını anlayan köylüler, bir hortum sarkıtarak yüzeye çektikleri gazı kibritle tutuşturunca alev alev yanmaya başladı. Önlem için kuyunun üstü kapatılırken, hortumun ucundaki alevler ise 26 saattir kesintisiz yanıyor.

15 dönümlük portakal bahçesindeki tek su kuyusunun yetersiz kalması üzerine ikinci bir kuyu açmak için sondaj vurduklarını anlatan bahçe sahibi Cafer Kurt, "Su diye kazdık, gaz çıktı" dedi. Kuyunun yarım metre çapında ve 85 metre derinliğinde olduğunu kaydeden Kurt, "Önce gri renkli balçık çamur çıktı, ardından çevreye ağır bir gaz kokusu yayıldı. Gaz olduğunu anladık, hortumu uzatıp kibriti çakınca yanmaya başladı. 26 saattir böyle yanıyor. Devlet Su İşleri yetkililerinin bilgisi var. Mühendis Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü'ne bilgi verdi. Yetkililerin gelip inceleme yapmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Kendileri için suyun daha önemli olduğunu söyleyen Kurt, "Su bekliyorduk ama gaz çıktı, Allah'ın hikmeti işte. Çevreye zehir saçmasın diye yaktık. Bir de uyarı levhası astık, insanların sigarayla yaklaşmamaları için. Tek su kuyumuz vardı, o da yetersizdi. Suyu çoğaltalım dedik o da olmadı" şeklinde konuştu.

Cafer Kurt'un yeğeni Ahmet Babalı ise, bu bölgede sulama suyunun sürekli azalması üzerine insanların yeni sondajlara yöneldiğini ifade ederek, "Burada da su için sondaj vurduk, neticede gaz çıktı. Yetkililere haber verdik, eğer potansiyel varsa değerlendirilir. Gaz şu anda daha kıymetli, eğer yeterli potansiyel varsa narenciye üretiminden vazgeçilebilir" dedi.

Babalı, gazın, yakındaki çöp fabrikasıyla alakası olduğunu düşünmediğini de belirterek, "Çünkü mesafe hem çok uzak, 8 kilometre, hem de gaz 85 metreden çıktı. Rakım farkı var, çöple bir alakası yok ama bunu yetkililer değerlendirecek" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2008 Pazartesi 13:46:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?