30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

Su borçları yeniden yapılandırılacak

SU BORÇLARI YENİDEN YAPILANDIRILACAK

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürü Kamil Ülgen, 'Torba Yasa' ile birlikte yeniden yapılandırılacak olan gecikmiş su ve atık su borçlarının, peşin ödenmesi halinde herhangi bir faiz uygulanmayacağını söyledi.

Kamuoyunda 'Torba Yasa' olarak bilinen; 'Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun'un yürürlüğe girmesiyle birlikte gecikmiş su ve atık su borçlarının yeniden yapılandırılacağını ifade eden Ülgen, yasanın aynı zamanda da borçlu abonelere faiz indirimi sağladığını belirterek, kanunun geçerlilik süresinin de 2 ay olduğunu vurguladı. Borç yapılandırılmasının; vadesi 31 Aralık 2010 tarihinden önce olduğu halde, kanunun yayımlanmış olduğu tarihe kadar ödenmemiş borçları kapsadığını kaydeden Ülgen, borçluların söz konusu kanundan faydalanabilmesi için 2 Mayıs 2011 tarihine kadar kendilerine müracaatta bulunmaları gerektiğini belirtti.

Kamil Ülgen, “Kanundan faydalanmak isteyen vatandaşların, ödenmemiş bulunan anapara alacaklarına daha önce uygulanan gecikme zammı ve faizler askıya alınacağını, ödenmemiş anaparanın tamamına da TEFE/ÜFE oranı uygulandıktan sonra bulunan miktara peşin ödeme halinde herhangi bir faiz uygulanmayacak. Yeniden yapılandırılmış olan alacağın taksitle ödenmek istenmesi halinde yapılandırılmış olan alacak, kanunun belirttiği oranda katsayı TEFE/ÜFE oranı ile çarpılıp bulunacak miktar eşit taksitlere bölünerek ödeme planı hazırlanacak” dedi.

Borçlu aboneler için 2 aylık dönemler halinde 6-9-12 ve 18 aylık eşit taksit uygulanacağını ifade eden Ülgen, daha uzun süreli taksit yapılmayacağını belirterek, taksitlendirme yapan abonenin ikiden fazla taksit ödemediği takdirde kanundan faydalanamayacağını ve kanundan önceki uygulamaya dönüleceğini uyarısında bulundu. Ödeme planına göre; ödenmesi gereken taksitlerde bir takvim yılı içinde 2 veya daha az taksitin aksatılması halinde de geciktirilen taksitlere, son taksiti izleyen ayın sonuna kadar geciktirilen her ay için gecikme zammı uygulanacağını dile getiren Ülgen, tüm bunların yanında kanundan faydalanmak isteyen vatandaşların, açmış oldukları davalardan da vazgeçmeleri, herhangi bir itirazda bulunmamaları, kanuni yollara başvurmamaları ve bu durumu idareye yazılı olarak belirtmelerini istedi.

Borçların yeniden yapılandırılması noktasında vatandaşlara; 'peşin ödeme' seçeneğini tercih etmelerini önerdiklerini kaydeden Kamil Ülgen, alacakların yapılandırılmasının ardından taksitlendirilmesi halinde tekrar bir katsayı uygulandığını, bunun da borç yükünü arttırdığını söyledi. Ülgen, “Kanundan faydalanılarak ödeme planı çıkarıldıktan sonra bu plana uymayarak taksitlerin aksatılması halinde; kanundan önceki gecikme zammı ve faiz uygulamasına dönüleceği için vatandaşların büyük bir maddi kayba uğramaması için ödeme planını aksatmamaları oldukça önemli” ifadesini kullandı. Öte yandan, geçmiş dönem alacakların yeniden yapılandırılması noktasında başvuruların MESKİ Genel Müdürlüğü Halkla İlişkiler Müdürlüğü ile Mezitli, Huzurkent ve Gözne şubelerine, icralık borçları bulunanların da Yenişehir Hukuk Müşavirliği'ne 2 Mayıs 2011 tarihine kadar başvuruda bulunabileceklerini bildirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Mart 2011 Pazartesi 17:10:01
Güncelleme :14 Mart 2011 Pazartesi 19:08:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?