4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Su kabakları aksesuar oldu

SU KABAKLARI AKSESUAR OLDU

Bir dönem evlerde su saklama kabı olarak ve cenazelerin yıkanmasında kullanılan su kabakları artık aksesuar malzemesi olarak kullanılıyor.

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can yaptığı açıklamada, su kabaklarının geçmiş yıllarda evlerin vazgeçilmez malzemelerinden biri olduğunu kaydetti.

Kullanıldığı dönemde sap kısmından açılarak içerisi temizlendikten sonra su saklama kabı olarak kullanıldığını ifade eden Can, ayrıca eskiden köylü kadınların dolgun kısmını açarak odun ateşinde kaynattıkları suyu çamaşır leğenlerine aktarmada da kullanıldığını belirtti. Cenazelerin hiç kullanılmamış su kabaklarıyla yıkandığını vurgulayan Can,

teknolojinin gelişmesiyle su kabaklarının evlerin zaruri ihtiyacı olmaktan çıktığını ve artık süs eşyası olarak tercih edildiğini söyledi.

Eskiden her evin önünde bir su kabağı ekili olduğunu ve çok sayıda elde edilen su kabaklarının bir yıl boyunca kullanıldığını anlatan Can, "Ancak şimdi su kabağı bulmak çok zor. Çünkü ev ihtiyaçlarında kullanılmadığı için hiç kimse ekim yapmıyor. Kırsal kesimlerdeki köylerimizde de su kabağını ihtiyaç olarak kullananların sayısı bir elin parmak sayısını bile bulmaz" dedi.

SU KABAKLARI AKSESUAR OLDU
İHA
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2010 Pazartesi 11:06:05
Güncelleme :1 Kasım 2010 Pazartesi 15:18:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?