4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Su kayıpları azalıyor

MERSİN'DEKİ SU KAYIPLARI AZALIYOR

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürü Kamil Ülgen, kentteki kayıp su oranının yapılan çalışmalarla birlikte yüzde 67'den yüzde 56'ya düşürüldüğünü söyledi.

Mersin'deki su kayıplarının düşürülerek, Avrupa standartları seviyesine çekilmesi amacıyla MESKİ Etüt ve Plan Daire Başkanlığı bünyesinde oluşturulan; 'Karşılığı Alınmayan Su (KAS) Azaltma Ekibi' çalışmalarını sürdürüyor. Kentin belirli noktalarındaki fiziki kaçakları belirleyerek, su kayıplarının önüne geçilmesinde önemli bir misyon üstlenen ekiplerin çalışmasını, Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) yetkilileri de yakından takip ediyor. Söz konusu çalışmaları yerinde incelemek ve yeni bilgiler edinmek üzere Ankara'dan Mersin'e gelen heyet, KAS Azaltma Ekibi'nin Hürriyet Mahallesi'ndeki fiziki kaçak arama faaliyetlerini takip etti. Aralarında ASKİ Daire Başkanı Ahmet Yıldızoğlu, Şebeke Bilgi Merkezi ve Fiziki Kaçak Müdürü Kamil Yıldırım, ASKİ Şube Müdürü Bülent Ercan ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Özdemir'in de bulunduğu gözlemlerini de yanlarında getirmiş oldukları ajandalara not olarak düştü.

Fiziki su kaçaklarıyla ilgili MESKİ KAS Azaltma Ekibi'nce yürütülen çalışmaları değerlendiren Prof. Dr. Osman Özdemir, su kayıplarının önüne geçilmesi adına yürütülen faaliyetleri başarılı bulduklarını açıkladı. Özdemir, ekiplerin sistemli ve koordineli çalışmasının oldukça önemli olduğunu ifade ederek, "MESKİ, fiziki kaçak konusunda önemli bir mesafe almış. Özellikle Hürriyet Mahallesi'nde yürütülen ve büyük ölçüde su kaçağı tespit edilmesine yönelik çalışmalardan etkilendik. Bu tür çalışmaları Ankara'da da hayata geçirmek istiyoruz. Bununla ilgili olarak MESKİ Genel Müdürlüğü bünyesindeki ilgili ekiplerin bilgi ve birikimlerinden faydalanacağız" dedi.

MESKİ Genel Müdürü Kamil Ülgen de, Etüt ve Plan Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren KAS Azaltma Ekibi'nin kısa sürede oldukça önemli çalışmaların altına imza attığını belirterek, bunun yanında içme suyundaki kayıp oranlarında da düşüş yaşandığını kaydetti. Yapılan çalışmalara bağlı olarak Mersin genelindeki su kaybının yüzde 67'den yüzde 56 seviyesine düşürüldüğü bilgisini de veren Kamil Ülgen, inşaatı hala devam eden yatırımların tamamlanarak faaliyete girmesiyle birlikte içme suyundaki kayıp oranının daha da düşürüleceği görüşünü dile getirdi. Ülgen, tüm bu çalışmalardaki amaçlarının da; Mersin'deki içme suyu şebekesinin kontrol altına alınarak, ticari ve fiziki kaçakların minimum seviyeye indirilerek, çağdaş bir su işletmeciliği sunmak olduğunu anlattı.

Mersin merkez, Mezitli ilçesi ve Huzurkent Mahallesi olmak üzere 3 ana bölge oluşturduklarını anlatan Ülgen, "Bu ana bölgeler ayrıca çok sayıda ufak alt ölçüm alanlarına ayrıldı. Bunlar teker teker izole edilerek, fiziki kayıpların tespiti yapılıp arızalar da kısa sürede giderildi. Bu çalışmalarla birlikte fiziksel kayıplarda çarpıcı düşüşler yaşandı. Örneğin; Güvenevler Bölgesi'nde yüksek bir kaçak oranı saptandı ve bölge ikinci kez tarandı. Fiziksel su kayıpları yüzde 70'ten, yüzde 15'e düştü ve aylık 100 bin mektreküplük bir su tasarrufu sağlandı" diye konuştu. Ülgen, KAS Azaltma Ekibi'nin bugüne kadar toplam 350'e yakın fiziki kaçak tespit ettiğini ve yaklaşık 260 yakın fiziki kaçağın onarıldığını bilgisini de veren Ülgen, 10 binden fazla abonenin tarandığını, şubede kayıtlı olmayan müşterilerin saptanması, bozuk veya arızalı sayaçları olanların belirlenmesi, sayaç hileleri gibi vakaların ortaya çıkarılması, devre dışı bırakılmaları ve yasal olmayan bağlantıların saptanması konularında önemli bir mesafe alındığını da sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2010 Salı 17:03:05
Güncelleme :15 Haziran 2010 Salı 17:39:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?