4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Suç ve suçlularla mücadele sürecek

SUÇ VE SUÇLULARLA MÜCADELE

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Osman Karakuş, sadece Türkiye'deki suçlarla mücadele edilmesiyle başarıya ulaşılamayacağını, bunun yanında uluslararası alanda da suç ve suçlularla mücadelede başarılı olunmasının bir zorunluluk olduğunu söyledi. Karakuş, teşkilat olarak kendilerinin 39 ülke polisine eğitim verdiklerini, son dört yılda eğitim verilen yabancı polis sayısının 6 bin 500'e ulaştığını anlattı.

Mersin Polis Meslek Eğitim Merkezi'nin ikinci dönem mezuniyet törenine katılmak üzere kente gelen Karakuş, Edip Buran Spor Salonu'ndaki etkinlikte yapmış olduğu konuşmasında önemli açıklamalarda bulundu. Karakuş, Türk Polis Teşkilatı'nın halkın başta can ve mal güvenliği olmak üzere devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü tesis etme noktasında; Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda Anayasa ve hukuk kuralları çerçevesinde görev ve sorumluluğunu yerine getirmeye çalıştığını anlattı.

Kendilerine verilen söz konusu görevi eksiksiz yerine getirebilme gayret ve çabası içinde olduklarını anlatan Karakuş, üstlenmiş oldukları görevin öneminin de bilincinde olduklarını, buna göre hareket ettiklerini dile getirdi.

Karakuş, kamu güveni ve düzeninin sağlanması, insan hak ve özgürlüklerinin korunması noktasında hassas bir denge oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. Karakuş, konuşmasında "Çünkü, insan hak ve özgürlüklerini sağlayabilmek adına kamu düzeni ve güvenliğini bir tarafa bırakamazsınız. Kamu düzenini sağlarken de insan hak ve özgürlüklerini yok sayamazsınız" dedi. Dolayısıyla bu hassas dengeyi iyi kurmak erektiğini anlatan Karakuş, şöyle konuştu: "Bu bilinçle eğitim ve öğretim faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

Bunun bir gereği olarak polis kolejleri, polis meslek yüksekokulları ve polis meslek eğitim merkezleri devreye girmiştir." 2005 yılında Polis Meslek Eğitim Merkezleri'nin devreye girmesiyle birlikte Türkiye genelinde 20 bin kişinin Türk Polis Teşkilatı saflarına katıldığı bilgisini veren Karakuş, bu yeni personelin gerek bilgi gerek becerileriyle mesleğe önemli katkılarda bulunduğunu söyledi.

ULUSLARARASI ALANDA DA BAŞARILI OLMALIYIZ

Türkiye'de ve dünyada işlenen suçların çeşitlilik arz ettiğine dikkat çeken Karakuş, organize suçların her geçen gün arttığını vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sadece ülkemizdeki suçlarla mücadeleyle ne yazık ki, emniyet teşkilatı olarak hedefe varamıyoruz. Uluslararası arenada da bu anlamda başarılı olmak zorundayız. Bunun için uluslararası polis teşkilatlarıyla ortak hareket etme mecburiyetindeyiz. Biz, bu başarıyı sağladığımız takdirde gerek ülkemiz gerek dünyada halkın can ve mal

güvenliğini gerçek anlamda korumuş olacağız. Çünkü dünya giderek globalleşiyor. Bu noktada da dışarıda işlenen suçlar ülkemizi, ülkemizde işlenen suçlarda dışarıdakileri etkiliyor."

Ankara'da gerek kurum içi gerek kurumlararası, gerek uluslararası nitelikte bir polis eğitim merkezi kurma çabası içinde olduklarını anlatan Karakuş, buradaki amaçlarının Türk polisiyle birlikte yabancı ülkelerin polislerini de eğitmek olduğunu söyledi.

Teşkilat olarak sadece kendi içlerinde eğitim veren bir kurum olmadıklarını vurgulayan Karakuş, aynı zamanda uluslararası alanda da eğitim verdiklerini, bu kapsamda da bugüne kadar 39 değişik ülke polisine farklı konularda gerek Türkiye'de gerek yurtdışında eğitim verdiklerine işaret etti. Bunun gururla ifade edilebilecek bir gelişme olduğunu anlatan Karakuş, son 4 yılda eğitim verilen yabancı ülke polisi sayısının da 6 bin 500 olduğu bilgisini de verdi.

Karakuş, Türk Polis Teşkilatı'nın, yurt içi ve yurt dışı eğitimlerinin yanı sıra Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler (BM) gibi önemli noktalarda kendi personelini göndererek, dünya barışına hizmet edebilme noktasında önemli bir sorumluluk üstlendiğini belirtti. Karakuş, bu konudaki çalışmaların da sürdüğünü dile getirdi. Bugün teşkilat bünyesinde görev yapan yüksekokul mezunu polislerin oranının yüzde 82'ye ulaştığını anlatan Karakuş, ancak eğitimin tek

başına bir anlam ifade etmediği uyarısında bulundu. Karakuş, güvenliği tesis etmekle birlikte insana insanca yaklaşmanın yanında kamu gücünü yerinde ve zamanında kullanmanın oldukça önemli olduğu uyarısında bulundu.

HALKIN DESTEĞİNİ ALMAK ÖNEMLİ

Osman Karakuş, karşımızdaki insanı şüpheli, sanık veya suçlu gibi değil, aksine insan olarak görmek gerektiğini söyledi. Bugün bir teşkilat mensubunun davranışının 200 bin kişiye mal edildiğini anlatan Karakuş, şöyle konuştu: "Bu nedenle davranışlarımıza dikkat etmeli, kişilere de insanca yaklaşmalıyız. Eğer eşinizin, kardeşinizin, anne ve babanızın veya bir yakınınızın herhangi bir polis merkezine gittiğinde nasıl muamele görmesini bekliyorsanız siz de karşılaştığınız vatandaşlara karşı ayırımcılık

yapmadan, ötekileştirmeden, hak ve hukuk kuralları çerçevesinde adilane muamele etmelisiniz. Bunu yaptığınız zaman vatandaşın güvenini kazanacak, teşkilatımızı da layık olduğu yere taşıyacaksınız. Bu el birliğiyle olacak. Sadece İçişleri Bakanlığı'nın, Emniyet Genel Müdürlüğü veya merkezdeki diğer görevlilerle birlikte il emniyet müdürlerimizin çabalarıyla değil, en tepedekinden en uç noktadaki polis memuruna kadar topyekün bir çaba gösterilmeli. Bu duygu ve düşüncelerle hareket ettiğimiz zaman başarıya

ulaşmak da kaçınılmaz olur. Halkın güven ve desteğini almayan hiçbir kurum ve kuruluşun başarıya ulaşma şansı yok."

SUÇ VE SUÇLULARLA MÜCADELE
İHA
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2010 Cuma 13:03:03
Güncelleme :23 Temmuz 2010 Cuma 18:29:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?