5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Sudanlı işadamlarından yatırım çağrısı

Sudan'ın Kesel Eyaleti Ziraat Bakanı Meczub Ebu Muse, kendilerini Türkiye'nin bir parçası olarak gördüklerini, bu noktada da iki ülke arasındaki ilişkilerin, özellikle tarım alanında gelişmesini ve bunun da ticari ortaklığa dönüşmesini arzu ettiklerini söyledi.

Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Mersin'e gelen Bakan Muse, Vali Hüseyin Aksoy'u makamında ziyaret ederek, görüş alışverişinde bulundu.

Burada konuşan Meczub Ebu Muse, özellikle tarım alanında Mersinli işadamlarıyla ortak hareket edip, ticari anlamda işbirliği yapmak istediklerini dile getirerek, Sudan ile Türkiye arasındaki ilişkileri geliştirip, birlikte çalışmak istediklerini anlattı. Muse, şu anda Mersin'de Sudan Cumhuriyeti'ni temsilen bulunduklarını ve devlet yöneticilerinin özellikle Türkiye ile ticari anlamda işbirliği yapılması konusunda kararlı olduğunu vurguladı. Kesel eyaletindeki tarım arazilerinin şu anda atıl halde olduğuna dikkat çeken Muse, söz konusu arazilerin değerlendirilmesi ve işler kılınması noktasında Türk işadamlarıyla ortak çalışıp, tecrübe ve deneyimlerinden faydalanmak istediklerini belirtti.

Ziyaretten duymuş olduğu memnuniyeti dile getiren Vali Hüseyin Aksoy da, Mersin'in Türkiye'nin en önemli şehirlerinden biri olduğuna dikkat çekerek, özellikle sahip olduğu liman ve serbest bölgesinin yanı sıra kara, deniz ve demiryolu bağlantılarıyla da önemli bir potansiyele sahip olduğunu ve bu özelliği itibariyle de kentin yatırımcılar açısından bir 'cazibe merkezi' olarak görülmesini sağlandığını söyledi.

Aksoy, Mersin'in tarım alanında önemli bir potansiyele sahip olduğunu, bunun yanında deneyim ve birikimiyle de kendini öne çıkarttığını ifade ederek, kentin önümüzdeki süreçte tarım sektöründe kendisini daha çok ön plana çıkartacağını savundu.

Tarım ürünlerin işlenmesi, ihraç edilmesinin yanında tarımın daha da gelişebilmesi noktasında başta sulama sistemleri olmak üzere belirli alanlarda sanayi yatırımları yapan işletmelerin de kentte faaliyet gösterdiğini hatırlatan Aksoy, "Karşılıklı ilişkiler kapsamında gerçekleştirilen ziyaretlerde ortaya konulan bilgi alışverişinin, önümüzdeki süreçte işbirliğine dönüşüp, karşılıklı yatırımların hayata geçirilmesi noktasında bir açılım ortaya koymasını temenni ediyoruz. Mersin'in tarım alanındaki deneyim ve tecrübelerini Sudanlılarla paylaşıp, onların da deneyimlerini kentimize aktarması her iki taraf içinde anlamlı olacak" diye konuştu.

Vali Aksoy, daha sonra Kesel Eyaleti Ziraat Bakanı Meczub Ebu Muse'ye Mersin'i tanıtan ve Arapça basılan tanıtım kitapçıklarının yanı sıra kente özgü bir tatlı olan cezerye de hediye de etti. Ziyaret daha sonra basına kapalı olarak devam etti.
 

İHA
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2009 Çarşamba 15:04:10
Güncelleme :24 Haziran 2009 Çarşamba 15:15:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?