5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Sudanlıların gözü Türk tarımında

SUDANLILARIN GÖZÜ TÜRK TARIMINDA

Sudan'ın Kesele eyaleti Tarım Bakanlığı'ndan gelen bir heyet, Türk tarımını mercek altına aldı. Bu kapsamda da Mersin'de bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunan heyet, tarımsal faaliyetleri de yerince inceleyerek, üst düzey bürokratlarla da ikili ilişkiler kurdu.

Kesele Ziraat Bakanı Ibdisem Ali Mohammed Ahmad'ın başkanlığını üstlenmiş olduğu heyet, Mersin İl Tarım Müdürü Hasan Hüseyin Oluğ'u makamında ziyaret ederek, görüş alışverişinde bulundu. Burada konuşan Ibdisem Ali Mohammed Ahmad, Türkiye genelinde tarımsal amaçlı geziler düzenledikleri bilgisini vererek, bu noktada da Türk işadamlarıyla ticari ilişkiler kurmak istediklerini ve Türkiye'de bulundukları süreç içerisinde de çok güzel bir şekilde ağırlandıklarını, bunun da kendilerini mutlu ettiğini dile getirdi.

Ziyaretten duymuş olduğu memnuniyeti dile getiren İl Tarım Müdürü Hasan Hüseyin Oluğ da, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından güvenli gıda üretimi konusundaki çalışmaları hakkında heyete kısa bir bilgi verdi. Yaşam için gıdanın olmazsa olmaz bir unsur olduğuna dikkat çeken Oluğ, insanlığının varlığını sürdürebilmesi için de gıda tüketimine ihtiyaç duyulduğunu hatırlattı. Oluğ, gıda güvenliğinin de tarladan sofraya kadar uzanan bir zincir olduğuna işaret ederek, söz konusu zincirin de sağlıklı olmasını amaçladıklarını anlattı.

Bugün gelinen noktada dünyada 1 milyar insanın gıdaya ulaşamaması ve tüketilen gıdanın da sağlıklı olmaması gibi nedenlerden dolayı hayatını kaybettiğini kaydeden Oluğ, bu noktada da gıda tüketiminin yaygınlaştırılması, etkin bir denetim mekanizmasının sistematik bir hale getirilmesinin bir zorunluluk olduğunu savundu. Oluğ, bu tür çalışmaların da sadece Türkiye açısından değil, tüm dünya insanları için oldukça önemli olduğu uyarısında bulunarak, gıda da güvenliğin de tarlada başladığının altını çizdi.

Bu kapsamda birincil üreticinin, kontrollü tarıma yönlendirilmesi ve insan sağlığını tehdit eden yasak zirai ilaç kullanımının engellenebilmesi için; sebze ve meyve üretiminde kullanılan kimyasalların reçeteyle satıldığına dikkat çeken Oluğ, gıda üretiminde tarladan sofraya kadar olan gıda üretim zincirinin tüm haklarının takip edilmesi gerektiğini söyledi. Oluğ, bu yıl sebze meyve üretiminde kullanılan kimyasal maddelerin sınırlandırılması, denetim altına alınması ve bunun yanında kontrol mekanizmasının etkin bir hale getirilebilmesi için de bir dizi tedbir aldıklarını anlattı.

Hasan Hüseyin Oluğ, "Burada bütünüyle Avrupa Birliği (AB) normlarını ve standartlarını bu alanda takip ettiğimizi ve uyguladığımızı belirtmek istiyorum. Bugüne kadar çiftçilerimiz kullanacakları herhangi bir kimyasal ilacı, istedikleri her bayiden alabiliyorlardı. Bu yıl, söz konusu uygulamaya Tarım ve Köyişleri Bakanlığı olarak son veriyoruz. Kimyasal maddelerin artık reçeteyle satılması uygulamasını başlattık. Artık herkes istediği kimyasal maddeyi alamayacak. Mutlaka gidip bu iş için reçete yazdıracak" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2009 Salı 11:48:02
Güncelleme :27 Ekim 2009 Salı 13:43:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?