4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Sulama kanalları temizleniyor

ERDEMLİ'DE SULAMA KANALLARI TEMİZLENİYOR

Erdemli Sulama Birliği Başkanı Mustafa Yılmaz, sulama kanallarındaki bakım ve çevre temizliği eksikliği sebebiyle yüzde 25 su kaybının yaşandığını, bunun da yıllık 100 bin TL’lik bir kaybı ifade ettiğini söyledi.

Küresel ısınmanın gelecek üretim sezonunda neler getireceğinin bilinemediğini, bu nedenle tek bir damla suya bile ihtiyaç duyulacağını belirten Yılmaz, “59 kilometrelik kanal boyu temizliği ile bu para üreticinin cebinde kalacak. Erdemli Sulama Birliği olarak başlattığımız temizlik çalışması ile saniyedeki 800 litre suyu 2 bin 500 üye çiftçimize ait 5 bin 144 dönüm araziye en az kayıpla ulaştırmayı hedefliyoruz” dedi.

Çevresi temizlenmeyen kanalların su da yüzde 25 oranın da kayba neden olduğunu ve bununda ekonomik olarak yıllık yaklaşık 100 bin TL’lik bir kayıp oluşturduğunu ifade eden Yılmaz, “1984 yılında Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılan ve sonraki yıllarda birliğimize devredilen sulama kanalının kenarındaki yabani bitkiler tarafından sarıldığı ve bu güne kadar da ciddi bir temizlik yapılmadığını gördük. Kanalın dış temizliği yapılmadığından, arıza bakımı da güçleşmiş, çoğu zamanda yapılamamış. Belirttiğimiz yüzde 25’lik kayıp bu şekildeki arızalardaki sızıntılarla oluşuyor. Bu da cepten çıkacak 100 bin TL’lik kayıp anlamına geliyor. Yüzde 25’lik kaybın önüne geçersek 100 bin TL cepte kalacak” diye konuştu.

Birliğe kayıtlı 2 bin 500 çiftçinin bulunduğunu, ortaya çıkan üretimden de 10 bin kişinin ekmek yediğini dile getiren Yılmaz, “10 bin kişinin ekmek yediği bu kanal, su teknesi değil ekmek teknesidir. Domates, muz, limon yetiştiren vatandaşın su teknesinden ziyade ekmek teknesidir. Şu an başlatılan çalışma tam 59 kilometreyi kapsıyor ve büyük bir ekonomik kaybın önüne geçilmesini ifade ediyor” dedi.

Yılmaz, birliğin saniyedeki 800 litre suyunun 600 litresinin Kocahasanlı beldesindeki İncirligöz kaynağından motopomp yardımıyla çıkarıldığını, 200 litresinin de Limonlu deresinden cazibeli olarak geldiğini de kaydetti.

ERDEMLİ'DE SULAMA KANALLARI TEMİZLENİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2009 Cuma 10:29:04
Güncelleme :25 Aralık 2009 Cuma 10:46:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?