2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Suni ortamda alabalık üretildi

Mersin'de, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan ve suni ortamda yetiştirilmesinin imkansız olduğu söylenen kırmızı benekli alabalıklar, özel havuzlarda beslenip doğal ortamlarına bırakılıyor.

Mersin İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından 2003 yılında Mersin'in Tarsus ilçesine bağlı Olukkoyağı köyü sınırlarında yer alan ve "Papazın Bahçesi" olarak adlandırılan bölgede hayata geçirilen proje, meyvelerini vermeye başladı. 5 yıldan bu yana yürütülen popülasyon çalışmaları kapsamında üretilen 55 bin yavru balık doğal ortama bırakılırken, bu yıl 100 anaç balıktan da 150 bin yumurta elde edildiği bildirildi.

Projeyi değerlendiren İl Çevre ve Orman Müdürü Hasan Saday, 1980'li yılların başında düzenli bir popülasyona sahip olan Kadıncık Deresi'ndeki doğal alabalıkların neslinin, sonraki yıllarda usulsüz avlanma nedeniyle tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığına dikkat çekerek, 'dağ alası' olarak da bilinen balıkların kurtarılması noktasında bilim adamlarının 5 yıllık bir çalışma içinde olduğunu hatırlattı. Saday, kırmızı benekli alabalıkların üretiminin oldukça zor olduğunu belirterek, söz konusu balıkların doğan yavrularının havuzda beslenmesinin imkansız olmasına rağmen bunu başardıklarını anlattı. Saday, "Kırmızı benekli alabalıkların, nesli tehlike altında olması ve istenilen popülasyona ulaşmasının uzun yıllar süreceğinin belirtilmesi üzerine 2003 yılında İl Çevre ve Orman Müdürlüğü olarak, bu türün üretim çalışmalarına başladık. İl Müdürlüğümüzce yürütülen çalışmalar kapsamında; doğal ortamı dışında üretimi yapılamayacağı düşünülen ve daha önce pek çok kez üretim çalışması yapılan ancak sonuç alınamayan kırmızı benekli alabalıkları başarıyla ürettik" dedi.

Kadıncık, Cehennem Dere ve Cocak Dereleri'ni taradıklarını ve burada yakalanan damızlıklarla birlikte 2004 yılında 3 bin adet yavru elde ettiklerini, ancak bunların 120 adedinin yaşatıldığını dile getiren Saday, 2005 yılında elde edilen 5 bin adet yavrunun hepsinin öldüğünü belirtti. Saday, son 2 yılda bu sayının da 19 bine yükseldiğini ve bu balıkların 8 bininin doğal hayatın desteklenmesi amacıyla Kadıncık Vadisi Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda yer alan Kadıncık Deresi'ne bırakıldığını, 7 bininin de Cehennem Vadisi Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda bulunan Cehennem ve Cocak Dereleri'ne bırakıldığını kaydetti.

Hasan Saday, 2008 yılında üretimin 2 kat arttığını ve üretilen 41 bin adet kırmızı benekli alabalığın 40 bininin doğaya bırakıldığını ifade ederek, geride bıraktığımız kasım ayında önceden seçilen ve hızlı büyüyen balıklardan sağım yaptıkları bilgisini verdi. Saday, erkek balıkların 2 yaşından 5-6 yaşına kadar, dişilerinin de 3 yaşından sonra damızlıkta kullanıldığının, anaç balıkların sağımının da sonbahar ve kış aylarında gerçekleştirildiğinin altını çizdi. Saday, her geçen gün kazandıkları tecrübenin de etkisiyle, "Suni ortamda üretilemez" denilen alabalıklardan yetiştirilen 55 bin yavruyu bu yıl doğal ortama bıraktıklarını söyledi.

Bu yıl kasım-aralık döneminde sağılan 100 balıktan 150 bin yumurta elde edildiğine işaret ederek Hasan Saday, yumurtaların tesislerde döllenmeye bırakıldığını vurguladı. Saday, "Devam eden proje çerçevesinde, yumurtalar döllendikten yaklaşık 60 gün sonra yavrular çıkacak. Ardından 20 günlük bir sürede küçük havuzlarda bekletilecek yavru balıklar 3-4 santimetreye ulaştıktan sonra doğal ortamı olan Kadıncık Deresi'ne bırakılacak" dedi.

Hasan Saday, kırmızı benekli alabalıklar istenilen popülasyon yoğunluğuna ulaştıktan sonra Kadıncık Deresi'ni ekoturizm faaliyeti çerçevesinde paralı olta balıkçılığına açmayı planladıklarını ifade etti.

Balık avcılığının, alabalık popülasyonunun belirli bir yoğunluğun altına düşmeyecek şekilde gerçekleştirilmesini sağlayacaklarının altını çizen Saday, "Böylelikle hem kuruma gelir sağlanacak hem de balık popülasyonun korunması sağlanacak. Ayrıca bu şekilde yörenin tanıtımını da gerçekleştireceğiz. Öte yandan yaptığımız çalışmaların zorluklarını gören vatandaşların projemizin gönüllü destekçisi olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2008 Cumartesi 14:28:52
Güncelleme :27 Aralık 2008 Cumartesi 14:47:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?