4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Suriye kapısı kuyumculara da açıldı

SURİYE'YE ARTIK ALTIN İHRAÇ EDİLEBİLECEK

Suriye Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, değerli maden ve mücevherat ithalatına yönelik yasağı kaldırdı. Karar uygulamaya konulurken, yaşanan gelişmelerse sektörde hareketliliğine neden oldu.

Suriye'nin ithalat yasağını kaldırmasına yönelik kararı değerlendiren, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Değerli Metaller ve Mücevher Ticareti Sektör Temsilcisi Murat Karteper, oda olarak yaklaşık 3 yıldan bu yana ortaya koymuş oldukları girişim ve çabaların meyvesini verdiğini vurguladı.

Karteper, geride bıraktığımız şubat ayında Suriye'nin başkenti Şam'da 'Mersin Tanıtım Günleri' adı altında bir tanıtım atağı yaparak 200'e yakın işadamı, firma, belediye başkanı, üst düzey bürokrat ve basın temsilcileriyle birlikte adeta bu ülkeye çıkarma yaptıklarını hatırlattı.

Söz konusu girişimlerin ikili ticarette olduğu gibi turizmde de kendini gösterdiğini ancak en önemli kazanımınsa Suriye'ye yapılacak altın ihracatı önündeki engellerin kaldırılması olduğunu vurgulayan Karteper, Suriyeli bakanlar ve üst düzey bürokratlarla yapılan ikili görüşmelerin, Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği ile Şam Ticaret Müşavirliği ile yapılan uyumlu çalışma ve Mersin iş dünyasının ortaya koyduğu birlik ve beraberliğin elde edilen başarıda da önemli bir payı olduğunun altını çizdi.

Murat Karteper, “Oda olarak tabiri caizse iğneyle kuyu kazarak gerçekleştirdiğimiz bu başarı sadece Mersin için değil, el işçiliği ile dünyaca bir üne sahip olan Kahramanmaraş, Gaziantep, Adana, Hatay, Mardin gibi tüm güney illerimiz için çok önemli bir kazanım olacaktır. Bölgedeki atölyeler tekrar canlanacak, yeni istihdam kapısı açılmış olacak. Uluslararası marka olmuş firmalarımız Suriye'ye gidip, orada farklı ürünler tasarlayarak Suriyelilerin hizmetine sunabilecek” dedi.

Suriye'ye altın ihracatı yasağının, iyi komşuluk ilişkileri ve etkin bir tanıtım faaliyetleri sonucunda kaldırıldığına dikkat çeken Karteper, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Mersin iş dünyası olarak kentimize ve ülkemize kazandırdığımız bu gelişmeden mutluluk duyuyoruz. Ancak, şu an için Şam Hava Gümrüğü'nden başlayacak olan altın girişine ek olarak mutlaka ihtisas bir Kara Gümrük Kapısı'nın yetkilendirilmesi gerekiyor. Bu konuda girişimlerimiz devam ediyor.”

İHA
Yayın Tarihi : 11 Ağustos 2010 Çarşamba 16:35:04
Güncelleme :13 Ağustos 2010 Cuma 15:12:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?