2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Süt keçisi Saanen

Silifke ilçesinde, Sosyal Riski Azaltma Projesi (SRAP) kapsamında köylüye dağıtılan Saanen keçileri, orman tahribatına yol açan ve süt verimi düşük kıl keçilerinin alternatifi oldu.

Silifke Kaymakamı Ahmet Beyoğlu, Çaltıbozkır köyünde 2 aileye 4 yıl ödemeli 7 bin 500 YTL karşılığında 40 Saanen keçisi verdiklerini söyledi.

Bölgede kıl keçisinden "Saanen" keçisine geçmeyi ve ormanlara olan tahribatı en aza düşürmeyi hedeflediklerini belirten Beyoğlu, "Evcil hayvan türleri arasında Saanen keçilerinin önemli bir yeri var. Ekonomik önemi fazla olan türlerin en iyisidir" dedi.

İlçe Tarım Müdürü Mustafa Cüceloğlu da Saanen keçisinin diğer keçi ırklarına ve özellikle de ülkemizde yaygın olan kıl keçisine göre süt veriminin daha çok olduğunu söyledi. İyi koşullarda yetiştirilen bir Saanen keçisinin ortalama verimine 10 kıl keçisinin ancak ulaşabildiğini anlatan Düceloğlu, şöyle konuştu: "Türkiye'de Saanen keçisi yetiştiriciliği üzerinde yapılan çalışmalarda, bu ırkın başarıyla yetiştirilebileceği ve özellikle iklim koşullarının uygun olduğu bölgelerde çok iyi sonuçlar alındığı
ortaya konuldu."

Proje kapsamında 19 adet dişi, 1 adet erkek Saanen keçisi alan Ömer Mudaran, "Saanen keçisinin bakımı diğer kıl keçisine göre daha kolay. Ormana zarar vermeden keçi besleyebiliyoruz. Süt verimi de diğer kıl keçisine göre yüksek. Saanen keçisi ortama çabuk uyum sağladı. Kıl keçisi üretimi yapanların Saanen keçisine dönmelerini tavsiye ediyorum. Ben iki tür keçiyi de yetiştirdim ama Saanen keçisine bakmak çok kolay" dedi.

 

iha
Yayın Tarihi : 13 Mart 2008 Perşembe 12:25:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?