2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Tahsin Yücel'e edebiyat ödülü

Türkiye'de ilk defa Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından hayata geçirilen 'Mersin Kenti Edebiyat Ödülü', bu yıl Prof. Dr. Tahsin Yücel'e verildi. Yücel, 10 bin YTL'lik ödülün de sahibi oldu.

Jüri başkanlığını Gazeteci-Yazar Özdemir İnce'nin yaptığı Değerlendirme Kurulu, Türkiye'de ve Mersin'de edebiyata ilgi çekilmesi, edebiyatın geliştirilmesi ve ulusal ölçekte verime dönüştürülmesi amacıyla ilk kez geçtiğimiz yıl verilen ödüle bu yıl; romancı, öykücü, denemeci ve edebiyat kuramcısı olarak öne çıkan Prof. Dr. Tahsin Yücel'i layık gördü. Yücel, ödülünü MTSO Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen törenle aldı. Törene Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Gazeteci-Yazar Özdemir İnce, Yazar Celal Soycan ve çok sayıda davetli katıldı.
Törende koşan Vali Hüseyin Aksoy, Mersin'in sosyal ve kültürel yapısı itibariyle kuruluşundan bu yana birçok değişim süreci yaşadığını ve yaşamaya da devam ettiğinin altını çizerek, kentin aynı zamanda farklı kültür ve dinlere mensup insanların buluşma noktası olduğunu, bu durumun da bir hoşgörü ortamı oluşturduğunu söyledi. Aksoy, kentin kültürel zenginliğini bir çok alanda ortaya koyduğunu belirterek, Mersin'in sosyal yaşamı içinde oldukça hareketli olmakla birlikte kültürel yaşamı içinde de birçok etkinliği yaşayan ve yaşatan bir kent olduğunun altını çizdi.

Mersin'in, Türkiye genelinde hak etmediği bir imajla tanındığına işaret eden Hüseyin Aksoy, "Mersin'in hiç de dışarıdan görüldüğü gibi bir kent olmadığını anlatmamız, kentin güzel yönlerini ortaya koymamız lazım. 'Mersin Kenti Edebiyat Ödülü', bu anlamda oldukça önemli ve bunu bir fırsat olarak görmemiz lazım. Mersin'de bir çok şey yapılıyor ama bunları önümüzdeki süreçte daha da geliştirip ileriye taşımak zorundayız" dedi.

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ise, ekonomik anlamda sağlanan zenginliğin toplumsal gelişmişlik için yeterli olmadığını ifade ederek, gelişmişliğin kültür ve sanatla harmanlanmadığı sürece balans tutmayacağını vurguladı. Sanatı ve sanatçının desteklenmesi, sanat ürünlerinin karşılık bulup kıymetlendirilmesi anlayışının aynı zamanda kentin tanınmasını sağladığını dile getiren Aşut, MTSO'nun Mersin'in kültür ve sanat hayatının çağdaş ölçüler ve değerler ışığında yeni açılımlar yapabilmesi için katkılarını sürdürürken, geçen yıldan itibaren de 'Mersin Kenti Edebiyat Ödülü' adıyla ulusal düzeyde bir edebiyat etkinliğini organize ettiğini hatırlattı. Aşut, "İçinde bulunduğumuz birkaç yıl içinde ödülün MTSO bünyesinden çıkartılarak, topyekün bir kent organizasyonuna devredilmesi, ödülün geleceği ve kent tarafından sahiplenilmesi açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Tabi ki 'Mersin Kenti Edebiyat Ödülü'nün sürdürülebilirliğini güvence altına almak için üzerimize düşeni yapacağız. Bunun için de kentteki ilgili tüm kurum ve kuruluşların kendilerini bu ödülün sahibi olarak hissetmelerini sağlamamız lazım. Bunun için MTSO olarak, finanssal sorumluluğunu sürdürme taahhüdü vererek; ödülün kentin sahipleneceği bir organizasyon haline dönüştürülmesi istiyoruz. Bugün dünyanın en saygın ödüllerinden biri olan 'Nobel Ödülü' de 107 yıl önce bu duygu ve düşüncelerle verilmeye başlanmıştı" diye konuştu.

Prof. Dr. Tahsin Yücel de, Türkçe'nin geçmişten günümüze kadar varlığını sürdürdüğünü ve kendisinin de bu varlık mücadelesine hizmet eden biri olduğunu dile getirdi. Yücel, bugün kendisinin kullandığı Türkçe'nin; Anadolu Türçesi olduğunu söyleyerek, "Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ele almış olduğu ve onu hak ettiği yere taşıma çabasında olduğu dildir" ifadesini kullandı. Bugün Türkiye'de kullanılan dilin duygu ve düşünceleri anlatacak düzeye geldiğini kaydeden Tahsin Yücel, kendisinin de bunu umursadığını ve kusursuz bir Türkçe kullanmaya özen gösterdiğini anlattı. Edebiyattaki yolculuğunu sürdürdüğünü ancak bugün gelinen noktada bu yolun yorgunluğunu yaşadığını kaydeden Yücel, "Ben de yolculuğun güzel bir evresine geldiğimi hissediyorum. Bugün bu ödül töreninde oturduğum yerde bunları hissettim" dedi.

Konuşmaların ardından MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, 'Mersin Kenti Edebiyat Ödülü'nü, Prof. Dr. Tahsin Yücel'e takdim etti. Yücel, 10 bin YTL'lik para ödülüne de layık görüldü.

Tören, düzenlenen kokteyl ile sona erdi.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2008 Cuma 09:07:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?