5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

'Tam Gün' için sokağa döküldüler!

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi çalışanları, Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen; 'Sağlıkta Dönüşüm Programı'ndan vazgeçilmesini istedi.

Necdet Ülger Hizmet Binası önünde bir araya gelen ve üzerinde; 'Hastalarımız Müşteri Değil. Tam Gün Köleliğe Hayır' yazılı bir pankart açan göstericiler, uygulanan sağlık politikalarına da tepki gösterdi.

'Tam Gün Aldatmacasına Hayır', 'Tam Gün Kölelik İstemiyoruz' şeklinde sloganlar atan grup adına konuşan Mersin Tabip Odası Başkanı Aytuğ Atıcı, üniversite hastanelerine piyasa anlayışı içinde sadece sağlık hizmeti üreten ve satan bir kurum gözüyle bakılmasının kabul edilemeyeceğini söyledi. Atıcı, tam gün çalışmanın performansla ücretlendirilmesinin, çalışma düzenindeki sorunların artmasına neden olacağını ileri sürerek, Tıp Fakülteleri'ndeki öğretim üyelerinin finansal baskılar nedeniyle daha çok sağlık hizmetlerine yönelmek zorunda kalacağını ve böylelikle de eğitime ayrılan zamanın da azalacağını savundu.

Öğretim üyelerinin klinik iş yüküne boğulacağını ve daha çok ödeme yapan hastalara hizmet etme yarışına dahil edileceğini de iddialarına ekleyen Atıcı, "Üniversite hastaneleri daha çok hasta üzerinden daha fazla gelir elde etmenin bir yolu olarak; hasta bakımını hızlandırmaya ve hasta yatağı kullanımını arttırmaya çalışacaklardır. Öğrencilerin hastaların tanı ve tedavi süreçlerini bir bütünlük içinde izleyemeyecekler; hastaların müşteri, en iyi vizitin en kısa vizit olduğu, sürekli para kazanmanın yollarının konuşulduğu, ticarileşmiş bir akademik ortamda öğrencilerin doğru bir tutum geliştirmeleri mümkün olmayacaktır. Bütün bunların sonucunda varlık nedeni eğitim, araştırma ve nitelikli sağlık hizmeti sunumu olan üniversite hastaneleri; birer sağlık işletmesi konumuna getirilmesi, tıp eğitimi için de ağır ve telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracaktır" dedi.
Hak ettikleri ve emeklerinin karşılığı olan, emekliliğe yansıyacak bir gelirle tam gün çalışmaktan yana olduklarını dile getiren Atıcı, çalışma yaşamlarını da performans puanları toplayarak geçirmek istemediklerini vurguladı. Aytuğ Atıcı, Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde uygulamaya konulan sistemin söz konusu hastanelerde çalışma barışını bozduğunu, etik değerlerin göz ardı edilmesine yol açarak, halk sağlığını olumsuz etkilediğini ve tüm bunların yanında da ülke ekonomisi için bir yük haline geldiğini iddia etti. Grup yapılan açıklamanın ardından olaysız bir şekilde dağıldı.
 

İHA
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2009 Çarşamba 18:53:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?