5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

TARÇEVBİR genel kurulu yapıldı

Mersin'in Tarsus ilçesinde faaliyete geçen Tarsus ve Çevresi Çevre Hizmetleri Belediyeler Birliği (TARÇEVBİR) ilk genel kurulunu yaptı. Genel Kurul'da konuşan Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, "Çevrenin daha fazla katledilmesine göz yumamayız" dedi

Evsel katı atık probleminin çözülmesine yönelik projenin Tarsus Belediyesi olarak tek başına yapabileceklerini belirten Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, belde belediyelerle birlikte evsel katı atık problemi çözmek istediklerini söyledi. Birliğin kurulmasıyla evsel nitelikteki katı atık probleminin çözümünde bir adım daha ileriye gidildiğini ifade eden Başkan Kocamaz, belediye olarak uzun süreden beri bu konu üzerinde çalışma yaptıklarını dile getirdi.

Kocamaz, "Tarsus ve Çevresi Çevre Hizmetler Birliği'nin ana gayesi, Tarsus ve çevresindeki beldelerin katı atık ile ilgili problemlerini çözmektir. Niye böyle bir birlik oluşturuldu. Biz bunu yalnız başımıza Tarsus Belediyesi olarak da yapabilirdik. Ancak belli mesafedeki beldelerin, yerleşim birimlerinin katı atıklarıyla ilgili problemlerinin çözümüne yönelik, ortak bir karar alınması ve ortak bir karar verilmesi, o bölgede sadece bir noktanın problemini çözmenin yetmeyeceği düşüncesiyle böyle bir birlik oluşturuldu" dedi.

Tarsus Belediyesi olarak çöplerin kaynağında ayrıştırılmasına yönelik çalışmaların geçen yıl başladığını vurgulayan Kocamaz, konuyla ilgili olarak okullarda eğitim verildiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Vatandaşımız çöplerini plastik, kağıt, metal, cam ve pil gibi bunları evinde ayıracak, bunu dışındaki evsel atıklarda toplanacak. Bunun dışında yapılan hazırlıklar bu çöp tesisinin yapılacağı yerle ilgili arsa tahsisi bize yapıldı. Burası ile ilgili bazı projeler hazırlandı. Tabi bunla ilgili bir kaynak gerekiyor. Bu tesisin bedeli de yaklaşık projenin genişliğine göre, özelliğine göre bir düzenli çöp depolama tesisi 3-4 milyon euro'ya gerçekleşiyor ama bunun içerisine ayrıştırmayı, elektrik enerjisini, tıbbi atıklarla ilgili yakmayı, sızıntılarla ilgili arıtmayı ilave ederseniz bunu maliyeti 20-25 milyon Euro'yu buluyor. Belediyemizin kaynakları kısıtlı olduğu için bakanlıktan destek talep ettik. Henüz buna olumlu bir cevap gelmedi. Bunun dışında AB fonları ya da dış kaynaklı kredi ile bu işin tam olarak çözülme mecburiyeti var. Bu tesis yapıldığı zaman belde belediyelerimizde çöplerini getirip bu tesise boşaltacaklar. O çöplerde bir şekilde değerlendirmiş olacaktır"

Konuyla ilgili iş takibinin Tarsus Belediyesi tarafından gerçekleştirileceğini kaydeden Kocamaz, "Belediye olarak uzun süredir yaptığımız çalışmaları yoğunlaştırdık. Çevrenin daha fazla katledilmesine göz yumamayız. Geçmişten emanet aldığımız çevreyi gelecek nesillere en iyi şekilde bırakmak için üzerimize düşen görevi yapacağız" şeklinde konuştu.

Belediye meclis salonunda yapılan genel kurulda Mehmet Aksoy ve Ergün Yılmaz divan katipliğine seçilirken, Tekin Çelik 1'inci, Ali Kuru 2'nci başkan vekili oldu.
Birlik Encümen üyeliğine Mehmet Sabırlı, Behçet Sarı, Murat Baba, Tebessüm Kökdil ile Yeşim Sancaktar seçilirken Bütçe Komisyonuna da Kerim Tufan, Mahmut Akdemir, İsmail Demir, Cahit Kıraşı ve Muvaffak Büyükkaya üye oldu.

Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'ın başkanlığındaki birlikte Yenice Belediye Başkanı Ali Kuru, Atalar Belediye Başkanı İsa yıldız, Gülek Belediye Başkanı Tekin Çelik, Yeşiltepe Belediye Başkanı Salah Gökmen, Özel Bahşiş Belediye Başkanı Mustafa Sarı, Sebil Belediye Başkanı Mehmet Çelik ve Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı, Belediye Meclis üyeleri olmak üzere ÇEKSAM ve Yerel Gündem 21 Derneği'nden 2'şer üye bulunuyor.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2009 Perşembe 17:29:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?