1
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

Tarih gün ışığına çıkıyor

Silifke Kalesi'nde sürdürülen kazı çalışmalarında ünlü gezgin Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde bahsedilen cami, yol ve değişik yaşam alanları gün ışığına çıkarılıyor. Kazı Başkanı Selçuk Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Boran, 3 bin metrekarelik alanda kazı çalışmasının sürdüğünü hatırlattı.

Kale içerisinde taş temizleme çalışmalarının hızlı şekilde devam ettiğini ifade eden Boran, gelecek yıl çok sayıda işçiyle kalenin tamamına yakın bir alanda kazı çalışmaları yapmayı hedeflediklerini vurguladı.

Kazı çalışmalarında özellikle Osmanlı dönemine ait 500 yıllık cami kalıntısının ve yerleşim yerlerinin çıkarılmasının heyecan uyandırdığını anlatan Boran, çalışmalar sonunda ortaya çıkarılan sokak, su sarnıçları ve diğer yaşam alanlarının da bölgeye gelenlerin büyük ilgisini çektiğini belirtti.

Şehrin batı kısmındaki 200 metre yükseklikte bulunan Silifke Kalesi'nin konum itibariyle hem ticaret yollarını, hem de tarihi limanı denetleyen bir alanda konuşlandığını dile getiren Boran, şunları kaydetti:

"Milattan önce 4. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen kale, Romalıların yanı sıra Bizanslılar döneminde de kullanılmış ve tamir görmüştür. Seyyahlar ve bazı tarihi kaynaklar kaleyi daha geç dönemlerde Selçuklular, Karamanoğulları ve Osmanlılar'ın kullandığını belirtse de bugüne kadar bu yönde somut bir ize rastlanmamıştı. Ancak bölgenin yapısı ve konumu dikkate alındığında burada bir Türk-İslam izinin bulunmamasının mümkün olamayacağını düşündük. Kazı çalışmalarını bu yönde sürdürmeye karar verdik. Tahminlerimizde de yanılmadık. Şu ana kadar da kalenin 3 bin metrekarelik bir alanının kazı çalışmasını tamamladık. Taş temizleme çalışmaları da devam etmektedir."

Ünlü gezgin Evliya Çelebi Seyahatname'sinde, 17. yüzyılda Silifke Kalesi'nin 23 burcu olduğu, içinde bir cami ve 60 ev bulunduğunu yönünde bilgilerin yer aldığını dile getiren Boran, şöyle devam etti:

"Ancak, burçların bir kısmı ve kale içi tamamen yıkık durumda olduğundan bunun tam tespitini yapmak mümkün olmamıştır. Halen görülebilen 10 adet burç mevcuttur. Birden fazla cami olduğu kanısı olmadığı için de bu caminin Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde yazdığı cami olduğunu tahmin ediyoruz. Ayrıca Başbakanlık Osmanlı arşivlerinde kale içerisinde bir cami olduğu da bulunuyor. Yani bu çalışmalarla ünlü gezgin Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde bahsedilen cami, yol ve değişik yaşam alanları gün ışığına çıkarılıyor."

...
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2012 Cumartesi 17:57:49
Güncelleme :10 Ekim 2012 Çarşamba 14:28:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?