4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Tarihi bina restore ediliyor

ESKİ TARİHİ GÜMRÜK BİNASI RESTORE EDİLİYOR

Eski Gümrük Binası olarak bilinen harabe halindeki tarihi bina Mersin'in Silifke İlçesine bağlı Taşucu Belediyesi tarafından restore ediliyor.

Yapılan restorasyon hakkında bilgi veren Taşucu Belediye Başkanı Yaşar Açıkbaş, "Belediyemiz tarafından yaptırılan Eski Gümrük Binasındaki restorasyon çalışmaları devam etmektedir, aslına uygun olarak restore edilip vatandaşların kullanıma sunulacaktır. Beldenin yok olmaya yüz tutmuş tarihi değeri olan binamızı beldemizin hizmetine sunacağız. Eski Gümrük binası olarak bilinen tarihi yapıyı restore ediyoruz. Kullanılmadığı için beldemize fiziki olarak da kötü bir görüntü kirliliği yaratan binadaki yapılan çalışma ile tarihi binayı Türkiye'ye ve Taşucu'na kazandırılacaktır” dedi.

Açıkbaş, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı ile korunması gereken bina, eski eser olarak tescil edildiğini belirterek şöyle dedi:

“Yerleşim merkezinin tarihi dokusunda, önemli bir konuma sahip olduğunu kaydeden Açıkbaş, "Eserin yerleşim Merkezinin tarihi dokusundaki önemli konumu ile bölgenin ekonomik ve sosyal konumu göz önüne alınarak yapılan araştırmalar sonucunda yapıya verilebilecek en uygun fonksiyonların uyarlanabilirliği araştırılmıştır. Eserin kütlesel ve mekansal özelliklerini bozacak eklerden, değişimlerden kaçınılarak, "Restorasyonda önemli olan yapının korunmasıdır, yeniden kullanıma kazandırılmasıdır. Binaya ait rölöve çalışması, Adana Koruma Kurulu Kararı ile uygun bulunmuştur. Zemin Kat girişi ile başlayan koridor sergi amaçlı kullanılabilecektir. Zemin katta yer alan odalar binanın idari birimleri, halıcı ve hediyelik eşya, aktar, bar ve kafe olmak üzere öneri getirilmiştir. Üst katta bulunan mevcut sofa, balkon ve sağ ve solda yer alan iki mekanın tamamen kafeterya ve restoran olması uygun görülmüştür. Ana merdiven ve sergi alanlarının merdiven sirkülasyonları birleştirilerek yapıya bir esneklik getirilmeye çalışılmıştır. Çatı arası mekan hem sergileme hem de konferans, seminer toplantı yapılabilecek bir alan haline getirilerek kullanıma sunulacaktır, yaklaşık 460 m2’lik zemin kat alanı ile 2. katta ve 8.50 m yüksekliğinde taş örgülü ve ahşap donanımlı tarihi kültürel mirasımızdan olan binanın restore edilmesi ile beldemizin sosyal-kültürel aktivitelerine cevap verebilecek, dolayısıyla turizme hareket, ekonomiye canlılık getirecek bir mekan oluşturulacaktır. Binanın yeniden Beldemize kazandırılmasında emeği geçenlere, katkı sunanlara teşekkür ediyorum.”

İHA
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2010 Cuma 12:58:04
Güncelleme :1 Ekim 2010 Cuma 22:06:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?