4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Tarihi evler ilgi bekliyor

TARİHİ BİNA OLARAK TESCİLLENMİŞ EVLER İLGİ BEKLİYOR

Mersin'in Silifke ilçesinde tarihi ev olarak tescillenmiş fakat bir çoğu yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan evler ilgi bekliyor.

Müze Müdürü İlhame Öztürk, yaptığı açıklamada, ilçe merkezinde 1920'li yıllarda yapılmış, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından da sivil mimarlık örneği olarak tescillenmiş 15 adet tarihi ev olduğunu kaydetti.

Bu binalardan birinin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırma işleminin devam ettiğini, diğer binaların mülkiyetinin ise şahıslara ait olduğunu ifade eden Öztürk, Kültür ve Turizm Bakanlığının, tescilli binanın onarımı için kredi verdiğini ve mülkiyet sahiplerinin bu krediden yararlanabileceğini belirtti.

Tarihi bina olarak tescillenmemiş binaların da olduğunu, vatandaşların ise tarihi bina olarak tescilletmekten çekindiklerini vurgulayan Öztürk, özellikle Karadeniz Bölgesinde insanların evlerini tarihi bina olarak tescilletmek için girişimlerde bulunduklarını, bu nedenle de Silifke'deki vatandaşların da çekinmeden bu binaları tescilletmesi için başvuruda bulunabileceklerini söyledi.

Taşınmaz Kültür Varlıklarının Onarımına Katkı Payı Yönetmeliği'nin belediyelere yetki ve sorumluluk verdiğini hatırlatan Öztürk, "Belediyeler bu yetki ile tarihi yapıları kamulaştırıp, tadilatını yaptırabilir ve sokak sağlığı kapsamında da çevre düzenlemesi yapabilir" dedi.

Binaların cephesinde mimarisi bozulmadan iyileştirme de yapılabileceğini belirten Öztürk, "Ayrıca vatandaşlarımız binaların tadilatını yaptırdıktan sonra Adana Koruma Kurulu'na sunup, işletme olarak da kullanabilir. Nitekim Taşucu Caddesi üzerinde de bir vatandaşımız, binasını onarıp, kafe olarak işletmeye açtı. Diğer vatandaşlarımız da bunu örnek alabilir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2010 Pazartesi 11:38:03
Güncelleme :8 Şubat 2010 Pazartesi 11:43:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?