5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Tarihi yerler inceleme altında

UZUNCABURÇ İNCELEMEYE ALINDI

Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanlığından 15 kişilik heyet, Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Uzuncaburç Beldesi'ndeki tarihi yerlerde incelemelerde bulundu.

Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı ve Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tamer Gök başkanlığında oluşturulan ve Adana Anıtlar Yüksek Kurulu Müdürü olan Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden İsmail Salman, Kurul Üyesi Hasan Batun, Mersin İl Özel İdaresi'nden Koruma Uygulama Denetleme Bürosu (KUDEB) Plan Proje Şube Müdürü Ersin Taşlıalan, Arkeolog Ali Baloğlu, Şehir Plancısı Hasan Ünlü, Selçuk Üniversitesi Silifke Taşucu Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Arkeolog İshak Kozak, Uzuncaburç Belediye Başkanı Muzaffer Memili, Silifke Müze Müdürü İlhame Öztürk, Silifke Orman İşletme Müdürü Kubilay Akdeniz'in de bulunduğu heyet, bölgenin en büyük antik kenti olan Uzuncaburç'ta neler yapılabileceği konusunda inceleme yaptılar.

Beldede bulunan tarihi yerleri tek tek gezen heyet, gezi esnasında belde halkıyla da görüşerek, tarihi yerlerin önemi hakkında bilgi verdiler.

Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tamer Gök, yaptığı açıklamada, bölgenin en büyük antik kenti olup arkeolojik sit alanındaki Uzuncaburç'un geleceği için neler yapılabileceğini yerinde tespit etmek amacıyla bu incelemeyi gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Uzuncaburç'ta kronolojik devreleri çok net belli olan ve her döneme ait anıtların ayakta olduğunu belirten Gök, kentin ziyaretçilere sunumunun yapılabilmesi, kentle iç içe yaşayan yerli halka da yaşam alanları sağlayarak korunmasını sağlayıp, yeni bir planlama ve oluşturulabilecek projeler hazırlamak üzere bu incelemeyi yaptıklarını söyledi.

Uzuncaburç'un önemli bir yer olduğunu, bu nedenle bu beldenin neresinde ne var, neler yapılabilir ve turizme nasıl sunulabilir, bunları tespit etmek amacıyla tarihi yerleri gezdiklerini ifade eden Gök, "Uzuncaburç önemli bir yer. Çünkü buradaki tarihi kalıntılar bu bölgenin hiçbir yerinde yok. Bunun için burayı gelecekte turizme en iyi şekilde sunabilmek amacıyla gezi güzergahı ve plan hazırlanması gerekiyor. Bunu da belediye, valilik ve Kültür Bakanlığı yapacak. Bizde bu planın ön çalışmasını yapmak amacıyla buradayız. Bu proje öncelikle kısa, daha sonra da orta ve uzun vadeli olacak. Uzun vadede yapılacak çalışmayla da burası gelecekte turizmin gözbebeği olacaktır" dedi.

Uzuncaburç Belediye Başkanı Muzaffer Memili de, yapılan incelemeler hakkında yaptığı açıklamada, "Beldemiz tarihi zenginlik bakımdan Türkiye'nin önemli yerlerinden biri. Beldemizdeki tarihi kalıntılar bu yörede hiçbir yerde bulunmuyor. Gerek yurt içinden, gerekse yurt dışından çok sayıda turist gelip beldemizi ziyaret ediyor. Ancak burada ne konaklayacak bir tesis, nede gelen turistleri ağırlayacak bir yerimiz yok. Yaptığımız girişimler neticesinde de beldemizdeki tarihi yerlerin daha fazla tanınması, turizme kazandırılması için bu heyet geldi. Beldemize gelen heyet tarafından yapılan gezi kapsamında da tarihi yerlerimiz gezilip, yerinde görüldü. Bu beldemizdeki tarihi yerlerin tanıtımı açısından atılan ilk adım. Bundan sonda da bu adımlar devam edecek" dedi.

Tarihi yerlerin gezilmesinin ardından gelen heyetin, belde halkıyla da toplantı yaptığını vurgulayan Memili, toplantıda ait alanlarının problemlerinin, halka ve topluma etkilerinin, vatandaşların Uzuncaburç'a yönelik fikirlerinin tartışıldığını söyledi.

UZUNCABURÇ İNCELEMEYE ALINDI
İHA
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2009 Çarşamba 11:19:04
Güncelleme :11 Kasım 2009 Çarşamba 16:36:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?