5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

'Tarım Fuarı başarıyı yakaladı'

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, global krize bağlı olarak pazar daralmasının en sıkıntılı günlerinin yaşandığını ve söz konusu sürecin aynı zamanda da yatırım ve tanıtım yapılması noktasında da en iyi zaman olduğunu savundu.

MTSO ve Forza Fuarcılık tarafından ortaklaşa organize edilen 'Mersin 4. Uluslararası Tarım Fuarı'nı değerlendiren Şerafettin Aşut, fuarın ilk 3 yılda yabancı katılımcı ve ziyaretçi sayısında önemli bir başarı yakaladığını ve bununla birlikte uluslararası bir kimlik kazandığını hatırlattı ve ardından da fuarın, aynı zamanda da tarım sektörünün en önemli buluşma noktalarından biri haline geleceğini iddia etti.

Aşut, Mersin ekonomisinin ticaret, sanayi, tarım, üniversite ve iç turizmin bir arada geliştiği çok odaklı bir ekonomi olduğunun altını çizerek, kentin uluslararası bir limana sahip olması, gelişmiş serbest bölge faaliyetleriyle birlikte Türkiye'nin ve Ortadoğu'nun, Doğu Akdeniz'den dünyaya açılan bir kapısı haline getirdiğini vurguladı.

Mersin'in gerek sanayide, gerekse tarımda, gerekse de ticaret ve turizmde başlı başına işlenmeye hazır bir cevher olduğunu ifade eden Aşut, "Bizlere düşen görevse bu çok odaklı potansiyelin ekonomiye en iyi şekilde yansımasını sağlamaktır. Günümüz küresel ekonomisinde sınırların artık hiçbir şey ifade etmediği, her şirketin başarıya ulaşmak için kendi sınırları dışına çıkması gerektiği olgusu kesinleşmiştir. Fuarlarımızı da, canımızı dişimize takarak ürettiğimiz ürünleri ulusal ve uluslararası arenada hak ettiği noktalara getirmek üzere iç ve dış alıcılarla buluşmak ve buluşturmak için yapıyoruz. Kendi sınırlarımızı aşmak için yapıyoruz" dedi.

Tarımda hedeflenen 20 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşılabilmesi noktasında Mersin'in oldukça önemli olduğunu ifade eden Şerafettin Aşut, Mersin'in yaş meyve ve sebze ihracatının 2009 yılının Ocak-Şubat Dönemi'nde geçen yılın aynı dönemine göre değerde yüzde 26 artış göstererek, 76 milyon dolara ulaştığını hatırlattı. Aşut, söz konusu karşılaştırmanın ilk 3 ay için yapıldığında da değerde yüzde 31'lik bir artışın yaşandığı, ihracatın da 102 milyon dolara ulaştığının ortaya çıktığını ve tüm bu göstergelerin de oldukça önemli olduğunu dile getirdi.

Fuarla birlikte ulusal anlamda tarım sektörünün önde gelen firmalarının yanı sıra İtalya, Fransa, İsrail, Güney Kore, Almanya, Suriye, Hollanda, Mısır, Sırbistan ve İngiltere'den katılımcılarla birlikte 200'e yakın firmanın stand açtığı bilgisini de veren Aşut, tüm bu ülkelerin yanında Irak, İran, Romanya, Sırbistan, Suriye ve Yunanistan'dan gelen ziyaretçilerin de fuar kapsamında ağırlandığını kaydetti.
Mersin'in, Türkiye'nin Akdeniz'den dünyaya açılan kapısı olduğunu belirten Aşut, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Sanayicimizin, ihracatçımızın, tüccarımızın, esnafımızın, hizmet sektörümüzün içinde bulundukları sıkıntılara rağmen bu ülke için, bu şehir için üretmeye ve çalışmaya devam etmeleri gerekiyor. Pazar daralmasının en sıkıntılı günlerini yaşadığımız bu süreç; yatırım ve tanıtım yapmak için en iyi zamandır. Bu bilinçle yola çıkan ve fuarımızda stand kuran yerli yabancı firmalara yurtdışından gelen heyetlere fuarımızın gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

İHA
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2009 Perşembe 11:21:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?