4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Tarımda yelpaze genişliyor

ALTERNATİF ÜRÜN, TARIMDA YELPAZEYİ GENİŞLETİYOR

Alternatif ürünlere yönelen üreticiler, Mersin'in Anamur ilçesinde ürün yelpazesini genişletiyor. Ürün yelpazesinin genişlemesi ise sebze meyve halini canlandırıyor, ürünlerin ihracat şansını yükseltiyor.

Anamur Sebze Meyve Hali'nde 7 yıldır Hal Müdürlüğü yapan Kılıçaslan Oğuz, ilçede tarımında son yıllarda büyük gelişmelerin olduğunu belirterek, üreticilerin farklı ürünlere yönelmesinin haldeki ürün yelpazesini genişlettiğini, ürünlerin büyük bölümün ihracata gitmesinin de sevindirici olduğunu söyledi.

Anamur çileğinin son yıllarda büyük çıkış yaptığını, Türkiye'de ilk çileğin bölgelerinden çıktığını ifade eden Oğuz, "Anamur'da yetiştirilen çilek iç piyasa yanında ihracata da gönderilmektedir. Rusya, Ukrayna, Azerbaycan, Çek Cumhuriyeti, Avusturya, Polonya gibi ülkelere ihracatlar gerçekleşmekte. İlçede yaklaşık olarak 150 bin ton çilek üretimi yapılmaktadır. Bunların yaklaşık 60 bin tonu ihracata, kalan kısmı ise iç piyasaya yönlendirilmektedir. Çilek ihracatının Anamur'a katkısı ise yaklaşık 30 milyon doları bulmaktadır" dedi.

Çilekte hava şartlarının uygunluğunun rekolteyi etkilediğini dile getiren Oğuz, "İklim çok yağışlı geçmediği takdirde rekoltede artış beklenmektedir. Şayet yağışlar beklenenden fazla olursa üründe deforme olma ve çürüme riski vardır. Bu yıl beklentimiz önceki yılların üstündedir" diye konuştu.

Anamur'un son yıllarda alternatif ürünlerin merkezi haline gelmeye başladığına da dikkat çeken Oğuz, "Burada ana sektör, muz başta olmak üzere çilek ve patlıcandı. Şimdi bu ürünlere paralel olarak örtü altı kayısı, dut, pepino, yer kirazı da üretilmeye başlandı. Artık yavaş yavaş halimizde bu ürünleri görebiliyoruz. Topraksız tarıma geçen üreticilerimiz var. Bu metotla hem kalite, hem de birim alanının kullanılması yanında yine birim alandan elde edilen ürün miktarı giderek artıyor. Anamur tarımındaki

gelişmeler önümüzdeki 10 yılda daha çok değişikliklerin yaşanacağı gösteriyor" şeklinde konuştu.

ALTERNATİF ÜRÜN, TARIMDA YELPAZEYİ GENİŞLETİYOR
ALTERNATİF ÜRÜN, TARIMDA YELPAZEYİ GENİŞLETİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 31 Mart 2010 Çarşamba 10:22:04
Güncelleme :31 Mart 2010 Çarşamba 10:30:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?