5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Tarımsal destek köylüye anlatıldı

YENİ TARIMSAL DESTEK KÖYLÜYE ANLATILDI

Mersin’in Erdemli İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından başlatılan ve 50 köyde yapılacak “Tarımsal desteklemelerdeki yenilikler” konulu toplantıların ilki Sorgun köyünde gerçekleştirildi.

Çiftçilere yönelik toplantıda bir konuşma yapan Erdemli İlçe Tarım müdürü Berdan Tun, tarım sektörünün de global krizden etkilendiğini belirterek, “Bakanlığımız üreticilerimizin global krizden az şekilde etkilenmeleri için tarımsal desteklemelerde yeni uygulamalar başlattı. Bu yıl uygulamaya konan desteklemelerde sera üretimi yapan çiftçiler ilk kez desteklemelerden faydalanabilecekler” dedi.

Tarımsal desteklemelerin hayvansal ve bitkisel olarak ikiye ayrıldığını ifade eden Tun, “Mazot ve gübre desteklemesinde dönüm başına 7,5 TL destekleme yapılacak. İyi Tarım Uygulaması yaptığını belgeleyen çiftçi toprak ve yaprak analizi yaptırdığında ekstra destekleme alacak. İyi Tarım Uygulaması yapan çiftçi açıkta dönüm başına 22,5 TL, örtü altında ise 75 TL destekleme alabilecek. Bu yıl ilk kez örtü altı yani sera üretiminde desteklenmesi bölgemiz içinde sevindirici bir haber oldu” diye konuştu.

Ülkemizde GDO’lu ürün bulunmadığını gerekli açıklamaların da bakanlık tarafından yapıldığını dile getiren Tun, GDO’lu ürün yetiştirmek için tohumunda GDO’lu olması gerektiğini, ancak ülkeye böyle tohumların sokulmadığını belirtti. Tun, “Bu konuda tüketicimiz de üreticimizde endişelenmesin. Tekrar söylüyoruz ülkemizde GDO’lu ürün yoktur. Erdemli menşeli ürünleri gönül rahatlığı ile tüketebilirler. Domatesimizde de salatalığımızda ve limonuz da insan sağlığını tehdit eden hiçbir unsur yoktur. Bunu gönül rahatlığı ile söylüyorum. Tarımsal konularda bilgisi olmayanların ileri geri konuşmasını da doğru bulmuyorum” dedi.

Sorgun Köyü muhtarı Ömer Kılıç ise desteklemelerden bütün halkının azami ölçüde faydalanmasını istediklerini belirterek, “50 köyde yapılacak toplantıların ilki köyümüzde gerçekleştirildi. 2 bin nüfuslu köyümüzün neredeyse tamamı köylerinde kalarak üretim yapan insanlarımız. Tarımsal desteklemelerden halkımızın olabildiğince istifade etmesini istiyoruz” diye konuştu.

Toplantıda ayrıca İlçe Tarım Müdürlüğü Ziraat Mühendislerinden Mehmet Tarhan bitkisel ürünlerin desteklemesi, Mustafa Ünlü hayvancılık desteklemeleri ve Adem Şen ise genel konularda sinevizyon eşliğinde köylülere bilgiler aktardı.

YENİ TARIMSAL DESTEK KÖYLÜYE ANLATILDI
İHA
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2009 Pazartesi 15:39:00
Güncelleme :21 Aralık 2009 Pazartesi 22:10:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?