5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Tarımsal desteklemeye danışmanlık

Mersin İl Tarım Müdürü Hasan Hüseyin Oluğ, yapılan düzenlemeler kapsamında özel tarımsal danışmanlık hizmetlerinin, tarımsal desteklemelere dahil edildiğini söyledi. Oluğ, sistemle birlikte aynı zamanda tarladan sofraya gıda güvenliği ve güvencesi sağlanacağını kaydetti.

Çiftçilerin bilgi, teknik ve yöntemler konusundaki ihtiyaçlarının yerinde, zamanında, yeterli düzeyde ve uygun yayım teknikleriyle karşılanmasının oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Hasan Hüseyin Oluğ, bu konuda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından ciddi açılımların ortaya konulduğunu, özellikle son yapılan düzenlemelerle de köklü ve kalıcı bir uygulamanın hayata geçirildiğini belirtti.

Oluğ, 2006 yılında yürürlüğe giren; 'Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik' ile birlikte Türkiye'de ulusal tarım politikasının ana hatlarının çizildiğini, bunun yanında danışmanlık sisteminin de hukuki altyapısının oluşturularak, ilk defa 'yayımcı/danışman' meslekleriyle 'yayım/danışmanlık hizmetleri'nin yasal olarak tanımlandığını hatırlattı.

Yönetmeliğin getirmiş olduğu en önemli yeniliğin; tarımsal danışmanlık hizmetlerinin düzenlenmesi, denetlenmesi ve desteklenmesi olduğunu savunan Oluğ, "Yönetmeliğin yayımlanmasından bu yana geçen süreçte Bakanlığımız, danışmanlık sisteminin altyapısını oluşturmak amacıyla bir taraftan sistem içerisinde yer alacak kurum ve kuruluşlarının yetkilendirilmesi için iş ve işlemlerini yürütürken, diğer taraftan da danışmanların eğitilmeleri ve sertifikalandırılmaları için özel bir çaba sarf etti" dedi.

Oluğ, tüm bu çalışma ve altyapı hazırlıklarının ardından da tarımsal yayım ve danışmanlık sistemi içinde; sivil toplum örgütleri, danışmanlık şirketleri ve serbest tarım danışmanlarının daha aktif rol almasının; gelişmiş dünya ülkelerinde olduğu gibi sistemin desteklenmesiyle mümkün olacağı dile getirdi. Bu bilinçten yola çıkılarak 2009 yılında tarımsal danışmanlık hizmeti satan çiftçilerin desteklenmesi noktasında Bakanlar Kurulu tarafından karar alındığını dile getiren Oluğ, bu noktada da gerekli düzenlemelerin yapılarak Resmi Gazete'de yayınlandığını söyledi.

Hasan Hüseyin Oluğ, "Resmi Gazete'de yer alan tebliğle birlikte çiftçilerimiz danışmanlık hizmeti veren danışmanlık şirketleri, serbest tarım danışmanları, üretici örgütleri, ziraat odaları, dernek veya vakıflardan hizmet satın alabilecek ve bu hizmetin bir bölümü destekleme tebliği kapsamında Bakanlığımızca karşılanacak. Tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetlerinin yasal bir çerçeve dahilinde yürütülmesi ve desteklenmesi; tarladan sofraya gıda güvenliği ve güvencesinin sağlanmasına, danışmanlık hizmetlerinin konu uzmanı kişi ve kuruluşlar tarafından yürütülmesine, üretim ve bilgilendirmenin her safhasının kayıt altına alınmasına, istihdamın arttırılmasına ve ürün çeşitliliği ve kalitenin arttırılmasına katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2009 Pazartesi 11:14:01
Güncelleme :1 Haziran 2009 Pazartesi 11:23:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?