2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Tarımsal kredi destekleri

DenizBank İşletme ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk, tarımın Türkiye açısından oldukça önemli olduğunu, bugün Türkiye'nin sadece tarım ve hizmet sektörüyle dünyayla rekabet edebileceğini söyledi. 

Tarım sektörüne sağladığı finansal destekle, özel sektör bankaları arasında öne çıkan DenizBank tarafından başlatılan 'Tarım Şenliği' Mersin'de devam ediyor. Etkinlikler kapsamında; Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Toplantı Salonu'nda tarımsal üreticilere yönelik olarak bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya DenizBank Başekonomisti Dr. Saruhan Özel ve DenizBank Çukurova Bölge Müdürü Atilla Şerbetçi ile Çukurova Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazım Abak konuşmacı olarak katıldı.
 
Etkinlikte konuşan DenizBank İşletme ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk, banka olarak özellikle Çukurova Bölgesi'nde önemli bir ivme kazandıklarını, tarımsal krediler açısından bölgede yüzde 20'lik bir oran yakaladıklarını, söz konusu rakamın da DenizBank olarak doğru yolda olduklarını gösterdiğini vurguladı. Ertürk, DenizBank olarak 'Tarımsal bankacılık' alanında 5 yıldan bu yana faaliyet gösterdiklerini ifade ederek, henüz çok genç bir banka olmalarına karşın, tarım sektörüne sağlamış oldukları finansal destekle özel sektör bankaları arasında ilk sırada yer aldıklarını savundu. 

29 şube ile başladıkları tarım bankacılığında, bugün Türkiye'nin 47 ilinde 170 şubeye ulaştıklarının bilgisini de veren Gökhan Ertürk, bugün tarımsal üretimde kullandırdıkları kredi miktarının 20 milyon YTL seviyesine ulaştığını ve bunun da oldukça büyük bir rakam olmasına karşın, her geçen gün daha da büyüdüğünü söyledi. Ertürk, Türkiye'nin dünyayla rekabet edebilmesi için doğru bir tercih yaparak, odaklanacağı alanlarla birlikte doğru sektörlerde rekabetçi bir ortam oluşturmak zorunda olduğunu kaydetti.
 
Türkiye'nin coğrafi yapısına bakıldığında bunu yapabilecek iki sektörün öne çıktığını ifade eden, bunlardan birisinin hizmet sektörü diğerinin de tarım sektörü olduğunun altını çizen Ertürk, "Tarımda doğru şeyler yapılması durumunda Türkiye, çok daha farklı yerlere gelebilir. Bunun nedeni de şu; tarım coğrafyayla yapılıyor. Bugün etrafımıza baktığımız zaman coğrafyası tarıma uygun herhangi bir komşumuz yok. Türkiye olarak hem havamızla hem suyumuzla hem de toprağımızla, iklimimiz ve coğrafyamızla tarım için her türlü imkana sahibiz. Eğer doğru şeyler üretebilir ve ürettiğimizi de doğru bir stratejiyle yurt dışına pazarlayabilirsek, tarımda çok daha iyi bir noktaya gelebiliriz" dedi. 

Tarımın bir sektör olarak kabul edilip, doğru uygulamalar hayata geçirildiğinde Türkiye ekonomisinin çok daha farklı bir noktaya taşınabileceğini dile getiren Gökhan Ertürk, bu noktada atılan çok ciddi adımların yanında alınan önemli kararların da olduğunu, bu durumun sürdürülmesi ve arkasında durulması gerektiğini vurguladı. 

DenizBank Çukurova Bölge Müdürü Atilla Şerbetçi de, banka olarak tarım sektörünü önemsediklerini, bu kapsamda da Türkiye genelindeki 3 milyonun üzerindeki çiftçinin 200 binine tarımsal kredi verdiklerini söyledi. Atilla Şerbetçi, DenizBank tarafından '14 Mayıs Çiftçiler Günü'nde başlatılan ve 30 Ağustos'a kadar devam edecek olan Tarım Şenliği'nin de Türkiye'de bir ilk olduğunu, söz konusu etkinliğin aynı zamanda da DenizBank'ın tarım sektörüne verdiği önemin bir göstergesi olduğunu vurguladı. Şerbetçi, şenlik kapsamında üreticileri bilinçlendirme noktasında eğitim toplantıları düzenlediklerini, Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz'de on binlerce üreticiye ulaştıklarının bilgisini verdi. 

Konuşmaların ardından, DenizBank Başekonomisti Dr. Saruhan Özel 'Global Ekonomik Gelişmeler, Türkiye'ye Etkileri, Beklentiler' konusunda, Çukurova Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü'nden Prof. Dr. Kazım Abak da 'Ekolojik, Ekonomik ve Sosyal Değişiklikler Doğrultusunda Sebze Tarımında Yaşanan ve Beklenen Değişiklikler' konu başlığı altında birer sunum gerçekleştirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2008 Cuma 19:19:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?