5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Tarsus basınının 100 yılı

Mersin'in Tarsus ilçesinde gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık'ın "Tarsus Basın tarihi/100 Yıllık İzler" başlıklı kitabı yayınlandı.

Yazarın 5 yıldır üzerinde çalıştığı kitap, İstanbul'da bulunan Tarsus Kültür ve Dayanışma Derneği Yayınları arasında çıktı. Tarsus Basın Tarihi, büyük boy, resimli ve 192 sayfa olarak yayınlandı.

Daha önce, "Kent Masalları", "Gezginlerin Gözüyle Tarsus", "Antik Çağ'da Tarsuslu Filozoflar" ile "Tarsuslu Yazarlar ve Sanatçılar Antolojisi" adlı kitapları bulunan Uğur Pişmanlık, Tarsus Basın Tarihi kitabıyla 1908'den 2008'e kadar kentin basınının 100 yıllık izlerini sürüyor. Kitap bu anlamda Tarsus basın tarihi üzerine yapılan ilk çalışma olma özelliğini taşıyor.

Cumhuriyet'ten günümüze kadar yayınlanmış gazeteler ile yerel dergilere ve kurum yayınlarına da yer verilen çalışmada, yerel basın ve gazetecilik üzerine yayımlanmış makaleler de yer alıyor.

Tarsus basınında görev yapmış mesleğin ilkleri ve en eskileri olarak anabilecek gazetecilerin özgeçmişine ve fotoğrafına yer verilen kitabın yazarı Uğur Pişmanlık, "Tarsus'un binlerce yıllık tarihi birikimi içerisinde, basın ve gazeteciliğin de artık kendi tarihinden söz edebiliriz. 100 yıl az bir zaman değildir. 1900'lerin başında kaç kentte gazete yayınlanıyordu? Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılış sürecinde Tarsus'ta bir gazetenin yayınlanması ve bu yayının Cumhuriyet sonrasında da bir süre aktif olarak  varlığını sürdürmesi o dönemin tanıklığı açısından son derece önemlidir. Tarsus basın tarihinin başlama çizgisini de işte 1908 yılında yayın hayatına başlayan Tarsus gazetesi oluşturmaktadır. Bu ilk adımı kesintili süreçlerle diğer yerel gazete ve dergiler izler" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2009 Pazartesi 15:57:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?