5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Tarsus Üzüm Festivali başladı

Mersin'in Tarsus ilçesinde kaymakamlık başkanlığında, belediye, ziraat odası ve ticaret ve sanayi odası tarafından düzenlenen 29. Tarsus Üzüm ve Kültür Festivali başladı.

Şehir Stadı'nda düzenlenen festival kapsamında gerçekleştirilen yarışmada "Üzüm Kraliçesi" ve "En İyi Üzüm Üreticisi" seçildi. 26 genç kızın yarıştığı güzellik yarışmasında Tarsus'un Sayköyünden 17 yaşındaki Fatma Şener Üzüm Kraliçesi seçilirken, Taşkuyu köyünden Ali Ergin En İyi Üzüm Yetiştiricisi seçildi. Üzüm Güzelleri kolbastı oynamanın yanı sıra müzik eşliğinde bol bol oynayarak, eğlendi.

Festivalin açılışı konuşmasını yapan Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, üzüm üreticisinin geleneksel bayramını bu yılda kutlamaktan mutlu olduklarını söyledi.
Tarsus'un kendine has yetiştirdiği Tarsus Beyazı'yla tüm dünyada tanındığını belirten Ergezer, "Ülkemizin en fedakar kesimi çiftçilerdir. Üzüme teşvik verilmesi lazım, özellikle ihracatının teşvik edilmesi şart. Toprağı sevmek, vatanı sevmek, devleti ve milleti sevmek demektir. Toprakla uğraşan insanlara saygı duyulması gerekmektedir. Tarsus çiftçisi 10 yıldır bilinçli tarım yapıyor. 35 derece sıcağın altında ürettiği ürünü bugün hem teşhir etmekte, hem de yılda bir kez dahi olsa şenlikle eğlenmektedir" dedi.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Karagözlü de, Oda olarak istihdam ve üretim için var olduklarını belirterek, "Tarsus çiftçisi üretiyor ama ihracatçıya da devlet teşvikinin biraz daha verilmesi gerekir. Ticaret ve Sanayi Odası olarak Tarsus'un, Tarsus çiftçisinin ve dolayısıyla ülkemizin kalkınması için çaba gösteriyoruz. Tarsus hak ettiği halde il yapılmadı. Ama il yapılmadık diye dövünmeyelim. Tarsus, Türkiye'nin en iyi coğrafyasında bulunuyor. Tarımda, Turizmde, sanayide hak ettiği yere mutlaka gelmeli. Bunun için biz bakanlarla, milletvekilleriyle sürekli istişare halindeyiz" diye konuştu.

Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da, Tarsus'un sahip olduğu değerleri gündeme taşımaya kalkışsalar buna 365 günün yetmeyeceğini ifade etti.

Festival etkinlikleri kapsamında sanatçı Kıraç ve Hülya Polat konser verdi. Gece geç saatlere kadar süren konserin ardından havai fişek gösterisi yapıldı.
 

İHA
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2009 Perşembe 13:56:57
Güncelleme :23 Temmuz 2009 Perşembe 13:58:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?