5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Tarsuslu kadınlara sağlık semineri

Mersin Valiliği koordinesinde İl Sağlık Müdürlüğü'nce 2 Mayıs 2006 tarihinde başlatılan 'Kadın Sağlığı Projesi' kapsamında Tarsuslu kadınlara eğitim semineri verildi.

Tarsus 2 No'lu Sağlık Ocağı'nda düzenlenen toplantıya, Mersin Valisi Hüseyin Aksoy'un eşi, Proje Koordinatörü Hülya Aksoy, Tarsus Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan ve eşi Sevilay Gödekmerdan, Tarsus Sağlık Grup Başkanı Dr. Hidayet Kar, sağlık çalışanları ve kadınlar katıldı.

Seminerde konuşan Kaymakam Mehmet Gödekmerdan, kanserin çok sinsi seyreden, çoğu zaman farkına varılamayan ama erken teşhisi önemli olan bir hastalık olduğunu belirterek, "İşte kadın sağlığı projesi de bu hastalığın erken teşhisi amacıyla yürütülmektedir. Hedefimiz kadınların sağlığının en iyi şekilde korunmasıdır "dedi.
 

Proje Koordinatörü Hülya Aksoy ise, kadınlara kendilerini ihmal etmemeleri uyarısında bulunarak, "Kadın ailenin bireyidir. Biz kendimize iyi bakarsak, ailemize ve çocuklarımıza da iyi bakarız. Kadın sağlığı konusunda bilgilenmek amacıyla buraya gelen tüm hanımlarımıza teşekkür ediyorum. Lütfen burada öğrendiklerinizi çevrenizdeki kadınlarla da paylaşın" diye konuştu.

Tarsus Sağlık Grup Başkanı Dr. Hidayet Kar da, böyle yararlı bir eğitimin Mersin'de yapılmasının sağlık çalışanları olarak kendilerini memnun ettiğini ifade ederek, projenin Mersin'de yaşayan kadınlar için büyük şans olduğunu söyledi. Tarsus genelinde hedeflerinin 119 bin 51 kişi olduğunu, 5 hekimden oluşan grupla 2 yıl süre çalışılarak 80 bin bayana ulaşıldığını ve 932 bayanda şüpheli duruma rastlanıldığını belirten Kar, "Bu bayanlar sağlık kurumlarına gönderildi. Bunlardan 10'unda kesin kanser vakasına rastlandı. Bir insanın hayatının ne kadar önemli olduğu düşünülürse, hastalığının farkında bile olmayan 10 kişinin yaşamları olumlu yönde değişti. Çünkü erken teşhisle bu kadınlarımızın hayatları kurtulacak" şeklinde konuştu.

İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şube Müdürü Hüseyin Gökçe ise, proje kapsamında Mersin genelinde 35 hekim aracılığı ile 15 yaş üstü, 387 bin 656 kadına sinevizyon gösterisi eşliğinde eğitim verildiğini ifade ederek, "Eğitim sonrası 48 bin kadına klinik meme muayenesi yapıldı. 4 bin 763 kadının memesinde sıra dışı bulguya rastlandı. 54 kadında kanser vakası görüldü. Erken teşhis sayesinde kadınlarımız sağlığına kavuşturulacak" dedi.

Konuşmaların ardından Tarsus 2.No'lu Sağlık Ocağı doktoru Esin Özer, meme kanseri, rahim ağzı kanseri, nedenleri, korunma ve tedavi yöntemi, menopoz, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, sağlık kurumlarının doğru kullanılması, sağlıklı doğum, sağlıklı beslenme, anne ve bebek sağlığı, emzirmenin önemi gibi konularda sinevizyon eşliğinde kadınlara eğitim verdi.

iha
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2009 Çarşamba 17:19:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?