3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Taş ve Heykel Sempozyumu sona erdi

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Mersin'e, şehri simgeleyecek 15 metre yüksekliğinde bir heykel yapılacağını söyledi.


Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Mersin Üniversitesi Heykel Bölümü'nün ortaklaşa düzenlediği 6. Hüseyin Gezer Taş ve Heykel Sempozyumu sona erdi. Mersin Yat Limanı'nda gerçekleştirilen sempozyumun kapanış törenine Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, MEÜ Rektör yardımcıları Prof. Dr. Gürol Emekdaş, Prof. Uğur Atik ve Prof. E. Berika İpekbayrak ve çok sayıda davetli katıldı.


6. Hüseyin Gezer Taş ve Heykel Sempozyumu plaket törenin de konuşan Özcan, şimdiye kadar 120 eserin ortak çalışmalarla Mersin'e kazandırıldığını belirtti. Mersin'in her yerine bu eserleri yerleştirmeye başladıklarını ifade eden Özcan, "Biz işin organize bölümünü ve maddi yönünü tamamlıyoruz, Berika Hanım ise sanat yönetmenliğini yapıyor ve ortaya çok güzel eserler çıkıyor. Sanatçı arkadaşlarımızın hepsi laik, demokrat Türkiye'yi savunanlardan oluşuyor. Berika Hanım başrol oyuncusu. Heykelleri şehrin dört bir yanına yerleştireceğiz. Balıkçı barınağına Mersin'i simgeleyecek ve her yerinden görülecek şekilde 15 metre yüksekliğinde bir heykel yapacağız" dedi.


MEÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Berika İpekbayrak ise daha önceki sempozyumlara sadece Avrupa'dan katılan sanatçıların olduğunu kaydederek, bu yıl Asya, Avrupa, Afrika hatta Amerika kıtasından da katılım olduğunu vurguladı. Bu yılki sempozyuma 21 ülkeden toplam 42 yabancı sanatçının katıldığını ifade eden İpekbayrak, "Buraya gelen sanatçılarımızın hepsi uluslararası düzeyde önemli sanatçılardır. Burada bulunan sanatçılarımız eserlerini bir çok ülkede müzelerde sergilenmektedir” diye konuştu.


Sanatçıların çok değerli olan eserlerini hatta 'bebekleri' diyebilecekleri eserlerini Mersinlilere emanet ettiklerini söyleyen İpekbayrak, “Sanatçılarımıza bebeklerini en iyi şekilde koruyacağıma dair söz verdim. Bu sempozyumdan hem heykel bölümü öğrencilerimiz hem de hocalarımız çok yararlandı. Sempozyum sayesinde bağlantı kurduğumuz bir arkadaşımız katkısıyla üniversitemizden 10 öğrenciyi İtalya'ya eğitim görmeye gönderme imkanı bulduk. Projemiz taş işletmesi ve teknolojisi geliştirme işçiliğiydi. Amacımız ülkemizde bilinen doğal taş zenginliğini kullanabilen öğrenciler yetiştirmek. Sempozyum sayesinde halktan bir çok insan taşın nasıl şekillendiğini gördü” şeklinde konuştu.


Mersin'in uluslararası düzeyde de tanıtıldığına değinen İpekbayrak, şunları kaydetti; “Buraya katılan sanatçıların hepsinin internet sitesi var. İnternet sitelerinde sempozyum kapsamında Mersin ve Türkiye tanıtıyorlar. Her gün sitelerini yüzlerce kişi ziyaret ediyor.120 tane büyük boyutlu eser Mersin'e kazandırıldı. Umarım bunlarla açık hava müzeleri oluşturulur. Eserler ışık düzenlemeleri ve park düzenlemelerinde dünyadaki örnekleri gibi kullanılır.”
Konuşmaların ardından sempozyuma katılan sanatçılara plaket ve şilt verildi.
Sempozyum kapsamında Arjantin, Almanya, Brezilya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Çin, Fransa, Gürcistan, İngiltere, İspanya, İtalya, Japonya, Kenya, Letonya, Macaristan, Mısır, Portekiz, Türkiye, Ukrayna, Vietnam, Yunanistan'dan gelen 42'si yabancı olmak üzere 50 sanatçı büyük boyutlu mermer malzeme kullanarak sanat eserlerini ortaya koydu.

İha
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2008 Perşembe 20:55:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?