3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Tatarcık ve sivrisinekle mücadele

Bozyazı Sağlık Grup Başkanı Dr. Bahadırhan Karakoç, halk arasında 'Şark çıbanı' olarak bilinen hastalığın Tatarcık sineğinden bulaştığını belirterek, sineğin üreme alanı olan hayvan barınaklarının temiz tutulması gerektiğini belirtti.

Mersin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Bozyazı ilçesinde 'Tatarcık ve sivrisinekle mücadele' konusunda seminer düzenlendi. Sağlık ve belediye personeli ile mahalle ve köy muhtarlarına Tatarcık ve sivrisinekle mücadele konusunda bilgilerin aktarıldığı seminerde konuşan Bozyazı Sağlık Grup Başkanı Dr. Bahadırhan Karakoç, halk arasında 'Şark çıbanı' olarak bilinen hastalığın Tatarcık sineği tarafından taşındığını belirterek, bu hastalığın en son 2005 yılında Bozyazı'da görüldüğünü kaydetti.

Tatarcık sineğinin üreme alanlarının özellikle hayvan barınakları olduğuna dikkat çeken Karakoç, hayvan barınaklarının temiz tutulmasını istedi. İlçede hayvancılığın yaygın olduğunu vurgulayan Karakoç, bu konuda köy muhtarlara büyük görev düştüğünü belirtti. İlçede 3 yıldır 'Şark çıbanı' hastalığına rastlanmadığını kaydeden Karakaç, "Vatandaşlarımız, vücudunun herhangi bir yerinde sinek ısırığına ve kaşıntıya neden olan, uzun süre iyileşmeyen belirtiler gördüğünde mutlaka en yakın sağlık kurumuna başvursun" dedi.

Seminerde ayrıca Mersin İl Sağlık Müdürlüğü biyologlarından Meral Tuncer ile Hatice Bige Koç, 'Şark çıbanı' hastalığının yanı sıra sivrisineğin üreme şekli ve etkin mücadele yöntemleri konusunda katılımcılara bilgiler verdi. Sivrisineklerin daha çok nemli ortamlarda ortaya çıktığına işaret eden Tuncer, bölgede 2005 yılında 13, 2006 yılında 8, 2007 yılında ise 4 sıtma vakasına rastlandığını belirtti.

Bilinçli ve etkin mücadele ile sıtma vakasının önlenebileceğini söyleyen Tuncer, "Sivrisineklerin üreme alanları sığ sular, nemli alanlar, bodrum katları, yol kenarlarına atılan bira, kola ve pet şişeler ile pis alanlardır. Bu nedenle çok dikkatli olmalı ve çevremizi temiz tutmalıyız. Dünyada 2 milyar 400 milyon kişi sıtma riski altındadır. Sivrisineğin dişisi insanları sokar ve hastalığı taşır. Bir sivrisinek 2,5 miligramdır ve 1,5-2 kilometrelik bir alanda uçar. Sivrisinekler yaşamı boyunca 250 kilometre yol kat eder. Sivrisineklerin yumurtaları kuru bir ortamda 5 yıl kendini muhafaza edebilir. Sivrisinekler insanları en çok dolunay olduğunda ısırır ve ısırdıklarında iki tür salgı salgılarlar. İlk salgı uyuşturur, ikinci salgı ise kana karışır ve başka insanların taşıdığı hastalıkların kana karışmasını sağlar" diye konuştu.

'Şark çıbanı' hastalığına neden olan Tatarcık sineğinin, sivrisineklerin aksine kuru ortamlarda ürediğine dikkat çeken Hatice Bige Koç ise özellikle hayvan barınakları ile duvar çatlaklarının bu tür sineklerin üreme alanı olduğunu söyledi. Koç, bu nedenle hayvan barınaklarının temiz tutulması gerektiğini kaydetti.

 

.
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2008 Pazar 15:26:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?